Uzrunas funkcijas jauniešu presē - Ozoliņa, Viola (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma ir „Uzrunas funkcija jauniešu presē”. Darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir uzrunas nozīme jauniešu presē, kādas ir uzrunas funkcijas un kā šīs funkcijas tiek realizētas. Darbu veido teorētiskā daļa, kas ir balsīta uz iepriekš veiktajiem pētījumiem par uzrunu un tās funkcijām. Praktiskā darba daļa ir veidota, apkopojot un analizējot jauniešu presē sastopamos uzrunas paraugus. Tika izvēlēti 6 jauniešu žurnāli: „Sīrups”, „Avene”, „Puff”, „Respect”, „Skola” un „Sports”. Tie paredzēti jauniešu auditorijai no 11 līdz pat 25 gadiem. Lielākā daļa uzrunas paraugu tika atrasti padomu slejās, foto stāstos un intervijās. Pētniecisko darbu veido 6 nodaļas – „Jauniešu valoda un jauniešu prese” un „Uzrunas vispārīgs raksturojums”, „Uzrunas funkcijas jauniešu presē”, „Vecuma un dzimtes atšķirības uzrunas lietojumā” „Uzrunas novietojums teikumā un tekstā jauniešu presē” un „Uzruna un interjekcijas”.

General idea of this work is to find out what the functions of address in the youth press are and how these functions are discovered. Theoretical part is based on previous researches about functions of address, youth language, interjections, slang in the youth language etc. Practical part consists from examples of address from 6 youth magazines which are popular among young people in Latvia (“Sīrups”, “Avene”, “Puff”, “Respect”, “Skola”, and “Sports”). The greatest part of all examples of address was found in letters of magazines readers, also in answers of reporters and in “Photo stories”. In this work are discussed questions about connection of address functions and age and gender of magazines readers, also location of address in sentence and location of address in all text of magazine’s article.
Functions of Address in the Teenagers Press
Keywords: Filoloģija