Atkārtotības teorētiskās kvalifikācijas problēmas - Sproģis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba tēma ir “Atkārtotības teorētiskās kvalifikācijas problēmas”. Darba mērķis ir noskaidrot un izanalizēt kādos gadījumos nodarījumu kvalificē pēc noziedzīgu nodarījumu atkārtotības pazīmes, kas ir viena no noziedzīgu nodarījumu daudzējādības veidiem. Noziedzīgu nodarījumu daudzējādības jēdziens ir dots Krimināllikuma 24. pantā, vispārinātā veidā ietverot norādi uz krimināltiesību teorijā atzītajiem nodarījumu daudzējādības veidiem - atkārtotību, kopību un recidīvu. Noziedzīgu nodarījumu daudzējādības institūts krimināltiesībās ir viens no sarežģītākajiem, ja ne pats sarežģītākais, jo šis institūts ir saistīts ar daudziem nodarījumu kvalifikācijas teorētiskiem un praktiskiem risinājumiem. Darbs sastāv no trīs nodaļām un desmit apakšnodaļām, kurās ir parādīts: kas ir noziedzīgu nodarījumu daudzējādības jēdziens un tā veidi, noziedzīgu nodarījumu daudzējādības un to veidojošo atsevišķu (vienotu) noziedzīgu nodarījumu izpratne, noziedzīgu nodarījumu kopība. Otrajā nodaļā aplūkots noziedzīgu nodarījumu atkārtotības jēdziens un veidi, speciālā noziedzīgu nodarījumu atkārtotība un vispārējā noziedzīgu nodarījumu atkārtotība, kā arī likuma pārkāpšana atkārtoti gada laikā. Atkārtotības kvalifikācijas vispārīgie jautājumi tiek aplūkoti trešajā nodaļā. Darbā pārsvarā ir atspoguļota apskatāmo jautājumu teorētiskā puse, kā arī praktiskā puse, aplūkojot vairākus tiesu taisītos spriedumus. Kā viens no svarīgākiem atzinumiem minama iespējamā atteikšanās no noziedzīgu nodarījumu atkārtotības kā noziedzīgu nodarījumu daudzējādības veida, pastāvot nosacījumam, ka persona nav notiesāta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un nav iestājies arī kriminālatbildības noilgums. Darba izstrādē tika izmantoti Latvijas normatīvie akti, vairāku autoru pētījumi noziedzīgu nodarījumu atkārtotību, kā arī tiesu nolēmumi.

The theme of this master thesis is “The problems of the repetition’s theoretical qualification”. The goal of this master thesis is to clarify and analyse the circumstances when offence is being qualified by repetition of criminal offence indication which is one of multiplicity forms of criminal offence. The concept of repetition of criminal offences is given in Clause 24 of the Criminal Law in generalized manner including reference on multiplicity forms of offence recognized in the theory of criminal law – multiplicity, aggregation and recrudescence. In criminal law the institute of multiplicity of criminal offences is one of the complicated unless the most complicated one due to relation of this institute to numerous theoretical and practical developments of qualification of criminal offence. This thesis is composed of three chapters and ten subchapters. In the first chapter the concept and forms of multiplicity of criminal offences, multiplicity of criminal offences and comprising solitary (unitary) criminal offences and aggregation of criminal offences are studied. The second chapter offers consideration of repetition of criminal offences, special and general repetition of criminal offences as well as violation of the law repeatedly within year. The general issues of repetition’s qualification are studied in the third chapter. This thesis disclose mostly theoretic part of the issue concerned as well as the practical part by studying several court decrees. The possible renunciation of repetition of criminal offences as a part of multiplicity of criminal offences under condition that the person is not being convicted of any criminal offence and the limitation period of criminal liability has not been fallen due is one of the consequential conclusions of this thesis. Wide range of information sources are used within the process of elaboration of this thesis including Latvian laws and regulations, researches of several authors on multiplicity of criminal offences issues, as well as judgements of court.
Problems of the repetition's theoretical qualification
Keywords: Juridiskā zinātne