Fiziskā slodze būvstrādniekiem un ergonomiskie risinājumi - Putniņš, Arnis (Latvijas Universitāte, 2016)
“Fiziskā slodze būvstrādniekiem un ergonomiskie risinājumi”. Darba autors: Arnis Putniņš, Darba zinātniskais vadītājs: Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izpildīts uz 110 lapām, darbā ir 82 attēli, 38 tabulas, satur 4 pielikumus, izmantoti 88 literatūras avoti. Maģistra darbs sastāv no 4 daļām. Viena no vadošajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā ir būvniecība. Tās radītā pievienotā vērtība ir aptuveni viena desmitā daļa no kopējās tautsaimniecībā radītās pievienotās vērtības. Maģistra darba pētījumam izvēlēts būvniecības uzņēmums SIA “Jēkabpils PMK”, kas vidēji nodarbina 200 strādājošos gadā. Pētījumā veikta apjomīga strādājošo aptauja, padziļināti izvērtēts būvstrādnieku un montētāju fiziskā darba slodze ar matemātiskajām, subjektīvajām un objektīvajām slodzes analīzes metodēm. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, maģistra darbā izstrādātas praktiskās rekomendācijas būvstrādnieku un montētāju darba slodzes mazināšanai, kā arī piedāvāti ergonomiskie risinājumi. Izdarīti pamatoti secinājumi un priekšlikumi par fiziskās slodzes samazināšanu un ergonomiskajiem risinājumiem būvniecības nozarē strādājošajiem.

“Physical load for construction workers and ergonomic solutions”. Author: Arnis Putniņš, Scientific supervisor: Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Master thesis consists of 110 pages, 82 figures, 38 tables, 4 appendixes, 88 literature sources. Master thesis has 4 parts. Wood processing industry is one of the largest in Latvia. Its value added makes around 20% of whole production in manufacturing branch. One of the leading sectors in Latvia is construction industry. Its added value is approximately one tenth of the total value added in the Latvian economy. The construction company LLC “Jēkabpils PMK” was chosen for the master degree research, in which on average work 200 workers per year. In the research it was carried out voluminous questionnaire, in depth it was more investigated workload of the construction worker`s and assembler`s professions. In the research author used mathematical, subjective and objective physical load analysis methods. Based on the obtained results, in the master thesis author developed practical recommendations to reduce the workload for construction workers and assemblers, as well as provided ergonomic solutions. Author worked out well-grounded conclusions and proposals for minimization of physical load and the ergonomic solutions in the construction industry.
Physical load for construction workers and ergonomic solutions
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; būvniecība; risks; fiziskā slodze; objektīvas metodes; ergonomika