Brīvu tehnoloģiju izvēli atbalstoša tīmekļa satura vadības sistēma - Feldmanis, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienās TSVS (tīmekļa satura vadības sistēmas) ir kļuvušas par neatņemamu tīmekļa sastāvdaļu – to piedāvātās iespējas ievērojami samazina plašas funkcionalitātes vietņu izstrādei nepieciešamo laiku. Diemžēl parasti nepietiek tikai ar iebūvētajām TSVS iespējām, un izstrādātājiem rodas nepieciešamība tās papildināt. TSVS piemīt tendence iegrožot izstrādātāju izvēles iespējas tehnoloģiju ziņā. Tās parasti uzspiež apgūt to izmantotos ietvarus un struktūru, kas nozīmē izstrādei atvēlētā laika patēriņu jaunu tehnoloģiju apguvei. Darbā savā starpā salīdzinātas vairākas populāras TSVS un to uzspiestās tehnoloģiskās atkarības, kā arī izveidots prototips un apraksts tādai TSVS, kas iespējami paplašina izmantojamo tehnoloģiju klāstu un pēc integrācijas priekšdarbu veikšanas neprasa no izstrādātājiem nekādas TSVS specifiskas zināšanas.

Nowadays WCMSs (Web Content Management Systems) greatly reduce the time needed to build multi-functional websites. Unfortunately usually built-in WCMS features aren't sufficient and developers have to put an effort into extending them. WCMSs do own the tendency to restrict options in terms of technology. They often require acquiring knowledge of the frameworks and structure they use which implies spending the time allocated to development for learning new technologies. The paper “Web Content Management System that supports a free choice of technologies” compares technological dependencies that popular WCMSs impose. It also contains a description of author made WCMS prototype that extends the variety of applicable technologies and, after few integration tasks, doesn't demand any WCMS specific knowledge from the developer.
Web content management system that supports a free choice of technologies
Keywords: Datorzinātne; TSVS; tīmeklis; tehnoloģiskās atkarības; starpniekserveris; metamodelis