Trigemināla neiralģija: ārstēšanas analīze pēc mikrovaskulāras dekompresijas ķirurģijas - Segala do Espirito Santo, Gustavo (Latvijas Universitāte, 2017)
Ievads: Trigemināla neiralģija (TN) ir sindroms, kas izsauc ļoti stipras lēkmjveida sāpes, kas izstaro sejā un ko var raksturot kā durošus, līdzīgus elektriskai strāvai paraksizmus. Ir uzskatīts, ka TN etioloģijas pamatā ir hroniskais neirovaskulārais kontakts (t.s. neirovaskulārais konflikts) starp asinsvadu un nervu. Rezultātā asinsvads spiež uz nervu, veidojas nervu mielīna apvalka bojājums, pastāvīgs nervu šķiedru nociceptīvo receptoru kairinājums, kas izpaužas ar sāpēm. Visbiežāk patoloģiju diagnosticē diezgan vēli. Terapija sākumposmā ir Carbamazepine (CBZ), Un ja tas nav efektīvs, tad jādomā par operatīvo ārstēšanu. Ņemot vērā, ka vaskulārā kompresija ir visbiežākais iemesls primārai TN, lielākai pacientu daļai var veiksmīgi pielietot t.s. mikrovaskulāru dekompresiju (MVD), kura rada ļoti labus rezultātus, runājot par ārstēšanas efektu un prognozi. Mērķis: prezentēt MVD operācijas rezultātus, kas bija savākti no 52 pacientiem, kam bija diagnosticēts primārā TN, analizējot tādus klīniskus parametrus kā pēcoperatīvas komplikācijas, neirovaskulāro konfliktu, konflikta vietu un pakāpi un 24 stundu pēcoperatīvo rezultātu. Materiāli un metodes: šī retrospektīvā pētījumā bija iekļauti dati par 52 pacientiem (33 sievietes un 19 vīrieši), ar vidējo vecumu 63.6 gadi, kam bija veikta MVD operācija PSKUS starp 2005. gada janvāri un 2016. gada janvāri. Pacientu slimības vēstures bija apskatītas un sekojoši dati bija paņemti: pacientu dzimums un vecums, sāpju sākums, sāpju raksturojums, hospitalizācijas periods, pēcoperatīvas komplikācijas, radioloģiskas atradnes, anatomisko neirovaskulāro konfliktu, skārtu sējas pusi, trigemināla nerva zaru iesaisti, konflikta pakāpi un operācijas rezultātus 24 stundu laikā. Rezultāti: lielāka pacientu daļa bija vecāki par 65 gadiem un pirms operācijas raksturoja sāpes kā “briesmīgas” vai “agonizējošas”. Pilna izveseļošana bija sasniegta 47 pacientiem (90.38%) pirmo 24 stundu laikā pēc operācijas. Biežāk bija skarta kreisā puse (53.85%), lielākā konfliktu daļa bija V2+V3 zaros, un vislielākais venozas kompresijas biežums bija atrasts pāri ACS (30.77%). Bija novērotas minimālas pēcoperatīvas komplikācijas: 2 subarahnoidālas hematomas (3.85%) un 3 kraniālo nervu deficīti (5.77%). Secinājumi: MVD operācijas joprojām ir efektīva ārstēšana ar labu iznākumu un lielu acientu apmierinājumu. Iespējamas komplikācijas ir ļoti vieglas un rētas. Trigemināla nerva zaru iesaiste var būt ar vienu zaru vai ar vairākiem, un reti kad ir iesaistīts pirmais zars (V1). Konflikts starp asinsvadiem un nerviem ir visos gadījumos un normāli asociējas ar ACS un mazāk ar vēnām.

Introduction: The TN is a syndrome that causes severe facial pain, characterized by electric-shock-like, stabbing, paroxystic pain, felt in one or more divisions of the trigeminal nerve. It is believed that the etiology is a chronic neurovascular contact of a vessel over a nerve, causing lesion on the nerve, provoking demyelization, consequently hyperexcitability of the nociceptive fibers, leading to the pain. There is no cure and the diagnosis is normally established late. The initial medical treatment is done with Carbamazepine (CBZ), and after its ineffectiveness, surgery should be considered. Considering that vascular compression is the cause of most cases of primary TN, a cure can be achieved in the majority of patients with the microvascular decompression (MVD) technique, which has shown very good succefful rate and prognosis. Objective: to present the result of MVD surgery performed in 52 patients diagnosed with primary TN, analyzing clinical variables such as postoperative complications, vessel conflict, location and degree of the conflict and 24h postoperative result. Material and Methods: this retrospective study included 52 patients (33 females and19 males) with mean age of 63.6 years-old, who undergone to microvascular decompression surgery in PSKUS between January, 2005 to January, 2016. Patients’ case history were assessed and clinical data were taken: patients’ gender and age, onset of pain, degree of pain, period of hospitalization, postsurgical complications, radiological findings, anatomical vessel conflict, affected side of the face, trigeminal branch involvement, degree of conflict and surgery results in 24h. Results: the majority of the patients were older than 65 years-old and described the pain as horrible or agonizing prior to the surgery. Full recovery was achieved by 47 patients (90.38%) in the first 24h after surgery. The most affected side was the left one (53.85%), the majority of the conflicts occurred in the branch V2+V3 (40.38%) and the highest incidence of venous compression was found over the ACS (30.77%). Minimal postoperative complications was observed: two subarachnoidal hematoma (3.85%) and 3 cranial nerve deficit (5.77%) Conclusion: MVD surgery is still a reliable treatment, presenting a high satisfactory outcome for patients who suffered from TN. Possible complications are very mild and their occurrence are very rare. The involvement of the trigeminal branches can be alone or associated, and rarely the first branch (V1) is involved. Conflict between vessels and nerve is always present and it is normally associated with the ACS, and less associated with veins.
Trigeminal Neuralgia: Analysis of Treatment after Microvascular Decompression Surgery
Keywords: Medicīna; Microvascular Decompression Surgery; Trigeminal Neuralgia; Surgery; MVD; Nervus Trigeminus