Dzīvnieku skaņu verbu semantika un lietojums latviešu valodā - Zepa, Esmeralda (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba “Dzīvnieku skaņu verbu semantika un lietojums latviešu valodā” tēmas aktualitāte – dzīvnieku skaņu verbi ir maz pētīti latviešu valodniecībā, tādēļ veikts pētījums par dzīvniekskaņu verbu semantiku, metaforu, verbu metaforisku lietojumu un mēģināts pēc komponentanalīzes metodes noteikt semantiskos elementus dzīvniekskaņu verbiem. Metaforiskas nozīmes pārnesums dzīvniekskaņu verbiem attiecībā uz cilvēkiem vairumā gadījumu rada negatīvu novērtējumu. Vairāki dzīvniekskaņu verbi maina savu pamatnozīmi, jo pamatnozīmē lietoti ļoti reti, kā arī liela daļa dzīvniekskaņu verbu no valodas izzūd un ir grūti sameklēt ar tiem saistītus piemērus.

The Master’s paper “Semantics and use of animal sound verbs in Latvian” actuality of the theme – animal sound verbs aren’t much studied in Latvian linguistics. Therefore research on the semantics, metaphor, metaphorical use of animal sound verbs, and attempts to identify semantic elements of animal sound verbs by a component analysis method. The metaphorical meaning of animal sound verbs most cases leads to a negative assessment. Several animal verbs are changing their basic meaning, because the basic meaning is rarely used, as well as a large part of animal sound verbs disappears and it is difficult to find related examples.
Semantics and use of animal sound verbs in Latvian
Keywords: Filoloģija; semantika; dzīvniekskaņu verbi; metaforas; komponentanalīzes metode