Zaudējumu atlīdzīnāšanas prasības maksātnespējas procesā - Konopecka, Karolīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Zaudējumu atlīdzināšanas prasības maksātnespējas procesā.” Darbs sastāv no ievada, trim nodaļām ar apakšnodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras, normatīvo aktu un tiesu prakses materiālu saraksta un pielikumiem. Darba mērķis ir, analizējot zaudējumu atlīdzināšanas prasību maksātnespējas procesā tiesisko regulējumu un tiesu praksi, atklāt aktuālas problēmas un izvirzīt priekšlikumus tās tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Pirmajā nodaļā tiek analizēts maksātnespējas tiesiskais regulējums, zaudējumu jēdziens un to tiesiskais regulējums. Otrajā nodaļā tiek analizēts zaudējumu atlīdzināšanas prasību celšanas kartība, prasības subjekti, priekšnoteikumi tās celšanai, kā arī noilguma tiesiskais regulējums. Trešajā nodaļā tiek analizēti zaudējumu atlīdzināšanas prasību veidi. Nodaļas apakšnodaļās tiek padziļināti izpētīti zaudējumu atlīdzināšanas prasību pēc priekšmeta veidi: atlīdzināšanas prasības par zaudējumiem, kas izriet no darījumiem, un prasības par zaudējumiem, kas izriet no nodokļu un nodevu papildus aprēķina (audita) rezultātiem, ka arī zaudējumu atlīdzināšanas prasību pēc subjektiem veidi: prasības par zaudējumiem, kas izriet no valdes locekļa rīcības, un prasības par zaudējumiem, kas izriet no administratora rīcības. Darbā tiek aplūkota tiesu prakse un analizētas ar to saistītās problēmas. Pētāmā tēma par zaudējumu atlīdzināšanas prasībām maksātnespējas procesā ir aktuāla. Pirmkārt, zaudējumu atlīdzināšanas prasībām maksātnespējas procesā tiesiskais regulējums nav visaptverošs, pilnīgs un nepārprotams. Otrkārt, zaudējumu atlīdzināšanas prasībām maksātnespējas procesā izveidojas nevienveidīga tiesu prakse, tāpēc pastāv nepieciešamība atklāt kolīzijas un nepilnības. Bakalaura darbā izstrādes gaitā izvirzīti priekšlikumi tiesiskā regulējuma pilnveidošanai ar mērķi novērst tiesību normās pieļautos trūkumus un kolīzijas spēkā esošajā regulējumā. Darba tiek izmantoti normatīvie akti, zinātniskā un vispārēja juridiskā literatūra, speciālā juridiskā literatūra, zinātniskie raksti un izanalizēta tiesu prakse.

The topic of the bachelor's thesis is "Claims for damages in insolvency proceedings." The work consists of an introduction, a finishing chapter with subsections, conclusions, a list of used literature, regulatory acts, and judicial practice materials, as well as appendices. The aim of the work is to reveal current problems and put forward proposals for the improvement of its legal regulation by analysing current legal regulation of the insolvency process and case-law involving claims for damages. Legal regulation of insolvency proceedings, the concept of damages, and legal regulation of damages are analysed in the first chapter of the thesis. Procedure for filing a claim for damages, the subjects of the claim, the prerequisites for bringing a claim, as well as the statute of limitations are analysed in the second chapter of the thesis. The types of damages claims are analysed in the third chapter of the thesis. In the subsections of the third chapter the types of claims of damages are explored in depth by the subject matter of the claim: claims for losses resulting from transactions and claims for losses resulting from the results of additional calculation (audit) of taxes and fees, as well as types of damage compensation claims by subjects: claims for damages resulting from the actions of a board member and claims for damages resulting from the actions of an insolvency administrator. The work examines case-law and analyses the problems related to it. The researched topic of claims for damages in the insolvency process is topical. First, the legal framework for compensation claims in insolvency proceedings is not comprehensive, complete, and unambiguous. Secondly, the case-law regarding claims for damages in insolvency proceedings is heterogeneous, therefor there is a need to discover collisions and gaps. In the process of developing the bachelor's thesis, proposals were put forward for the improvement of the legal framework with the aim of eliminating the shortcomings of legal norms and collisions in the existing framework. Regulatory acts, scientific and general legal literature, special legal literature, scientific articles, and case-law are used in the work.
Claims for damages in insolvency proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; bankrots; maksātnespēja; zaudējumi; process; prasība