Metanogēno baktēriju identificēšana un kultivēšana - Valucka, Sintija (Latvijas Universitāte, 2013)
Izmantojot atkritumproduktus par substrātu metanogēnajām baktērijām bioreaktoros, tiek samazināts dabas piesārņojums un tiek iegūta enerģija. Lai iegūtu informāciju par bioreaktoros sastopamajiem metanogēniem, jāapgūst to kultivēšana laboratorijā. Tas šī darba ietvaros tika darīts. Piemērotas barotnes tika pagatavotas četrām metanogēnu rindām: Methanomicrobiales, Methanobacteriales, Methanosarcinales un Methanococcales. Metanogēnu augšana tika novērota Methanobacteriales un Methanococcales barotnēs. Metānu šajās barotnēs konstatēja ar masspektrometra palīdzību. Metanogēnu identificēšanai izmantota fluorescentā in situ hibridizācija. Abās barotnēs dominēja Methanobacteriales rindas metanogēni, kas liecina par to spēju pielāgoties dažādām barotnēm. Šajā darbā tiek sniegts arī teorētisks ieskats par metānu un metanogēnajām baktērijām.

By using waste products as substrate for methanogens in bioreactors, pollution is reduced and also energy is obtained. To gain information about methanogens in bioreactors, there is a need to learn how to cultivate them in the laboratory. This has been done during this work. Appropriate growth media were made for four orders of methanogens: Methanomicrobiales, Methanobacteriales, Methanosarcinales and Methanococcales. Growth of methanogens was observed in the media for Methanobacteriales and Methanococcales. For methane determination mass-spectrometer was used. To identify methanogens fluorescence in situ hybridization was used. In both media methanogens of the order Methanobacteriales dominated, that shows their ability to adapt to different media. In this work there is also a theoretical review of methane and methanogens.
Identification and cultivation of methanogenic bacteria
Keywords: Bioloģija