Kodu jaukšana slavenību Instagram ziņās - Yurachkovskaya, Elizaveta (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā pētījumā aplūkota kodu jaukšana slavenību Instagram ierakstos. Pētījuma mērķis bija analizēt kodu jaukšanu latīņamerikāņu izcelsmes sieviešu slavenību publikācijās vietnē Instagram. Latīņamerikāņu kopienām ASV ir nozīmīga loma valsts daudzvalodībā. Kodu jaukšanas joma ir salīdzinoši jauna un bieži tiek sajaukta ar kodu maiņu. Daži zinātnieki atšķir kodu jaukšanu un koda maiņu, un daži tos apvieno, šinī darbā šie termini tika atšķirti. Pētījuma metodes bija literatūras apskats un satura analīze, pētījumam tika izvēlētas piecas latīņamerikāņu izcelsmes slavenības. Rezultāti liecina, ka bilingvālās slavenības bieži neizmanto kodu jaukšanu, tomēr, ja tā tiek izmantota, tad izvēlēts tiek teikuma iekšējāis kodu jaukšanas veids. Visizplatītākie iemesli kodu jaukšanai tika identificēti kā sociālās lomas un attiecības.

This study examines code-mixing in celebrities’ Instagram posts. The research goal was to analyse code-mixing in the posts of female Hispanic celebrities on Instagram. Hispanic communities in the US play a significant role of the country being multilingual. The field of code-mixing is relatively new and is often mixed with code-switching. Some scholars distinguish between code-mixing and code-switching, and some unite them, in the paper the terms were distinguished. The research methods were literature review and content analysis, for the research were chosen five female Hispanic celebrities. The findings suggest that bilingual celebrities do not often use code-mixing, however, if they do they choose intra-sentential type of code-mixing. The social roles and relationships identified as the most common reasoning for using code-mixing.
Code Mixing in Celebrity Instagram Posts
Keywords: Valodniecība; kodu jaukšana; divvalodība; sociālie mediji; latīņamerikāņu izcelsmes slavenības