Hepatīta B vīrusa polimerāzes gēna filoģenētiskā analīze lamivudīna rezistentas infekcijas gaitā - Niparte, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis ir analizēt izmaiņas hepatīta B vīrusa polimerāzes gēna reversās transkriptāzes domēnā vienam pacientam ar lamivudīna rezistenci hroniskas infekcijas gaitā. Darbā tika izmantoti astoņi asins serumu paraugi no viena pacienta ar hronisku vīrushepatītu B, kas ārstēts ar lamivudīnu. Asins serumi ņemti dažādos laikos. Dažādas ar lamivudīna rezistenci saistītas mutācijas atrastas, sākot ar paraugu, kas iegūts aptuveni gadu pēc ārstēšanas uzsākšanas ar lamivudīnu, kas liecina par vīrusa ģenētisko mainību un replikācijas spēju atjaunošanos pretvīrusa zāļu klātbūtnē. Arī filoģenētiskajā analīzē novērojama vīrusa evolucionēšana un mainība, atšķirībā no tā sākotnējām formām.

The aim of this work was to analyze genetic alterations of reverse transcriptase domain of HBV P gene from one patient with resistance to lamivudine during chronic infection. In this study, eight serum samples from one patient with chronic viral hepatitis B treated with lamivudine were used. Blood samples were obtained at various infection time points. Different lamivudine rezistance-associated mutations were detected approximately one year after initiation of treatment with lamivudine indicating viral genetic variability and recovery of replication capability in the presence of antiviral treatment. HBV phylogenetic analysis showed dynamic changes in population complexity levels at different infection time points.
Phylogenetic analysis of hepatitis B virus polymerase gene during the course of lamivudine-resistant infection
Keywords: Bioloģija