Publisko iepirkumu nepamatotas sadalīšanas regulējuma problemātika Latvijā un Eiropas Savienībā - Rubene, Evija (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbā “Publisko iepirkumu nepamatotas sadalīšanas regulējuma problemātika Latvijā un Eiropas Savienībā” tiek apskatītas būtiskākās ar publisko iepirkumu nepamatotas sadalīšanas tiesisko regulējumu saistītās problēmas publisko iepirkumu procesā, kā arī ieteikts iespējamais šo problēmu risinājums. Par tēmas aktualitāti liecina tas, ka neatbilstošas iepirkuma procedūras izvēle vai publisko iepirkumu regulējuma nepiemērošana vispār ir viens no būtiskākajiem publisko iepirkumu pārkāpumiem, un pie tā bieži noved kļūdas iepirkuma plānošanā, tai skaitā nepamatota iepirkuma sadalīšana un nepareizas paredzamās līgumcenas noteikšana. Maģistra darba mērķa sasniegšanai veikta iepirkumu nepamatotas sadalīšanas tiesiskā regulējuma un iepirkumu nepamatotas sadalīšanas nozīmes publisko iepirkumu procesa ietvaros izpēte, konstatētas būtiskākās nepilnības publisko iepirkumu nepamatotas sadalīšanas regulējumā, kā arī noteikti iespējamie esošo problēmu risinājumi. Darba rezultātā noskaidrots, ka esošais regulējums gan Eiropas Savienības, gan nacionālajā līmenī ir nepietiekams un atstāj dažādas interpretācijas iespējas. Atslēgvārdi: publiskais iepirkums, nepamatota sadalīšana, paredzamās līgumcenas noteikšana, iepirkumu plānošana

Master’s thesis “Issues of the regulation of artificial splitting of contracts in Latvia and the European Union” deals with the most significant issues related to the artificial splitting of contracts in the public procurement process, as well as suggests their possible solution. The topicality of the theme lies in the fact that the choice of inappropriate type of tendering procedure or non-application of public procurement rules at all is one of the most serious infringements of public procurement, which is often led to by errors in procurement planning, including artificial splitting of contracts and incorrect calculation of the estimated contract value. To achieve the aim of the thesis, the author carried out analysis of the legal framework of artificial contract splitting as well as the analysis of the significance of artificial contract splitting in the frame of public procurement process, finding out the most important shortcomings of the regulation and suggested possible solutions to these problems. The results of the research suggests that the existing legal framework on both the European and on the national level is insufficient and leaves space for interpretation. Keywords: public procurement, artificial splitting of contracts, calculation of the estimated contract value, procurement planning
Issues of the regulation of artificial splitting of contracts in Latvia and the European Union
Keywords: Tiesību zinātne; publiskais iepirkums; nepamatota sadalīšana; paredzamās līgumcenas noteikšana; iepirkumu plānošana