Fizisko personu nodokļu maksājumu problēmas Latgales reģiona, to pārvaldes pineide - Vērdiņa, Inga (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba temats – “Fizisko personu nodokļu maksājumu problēmas Latgales reģionā, to pārvaldes pilnveide”. Darbs sastāv no ievada, 4 daļām, secinājumiem un priekšlikumiem, izmantotās literatūras saraksta. Pirmajā daļā izskatīts nodokļu iekasēšanas teorētiskais pamats, izpētīta nodokļu attīstības vēsture, nodokļu funkcijas un principi, kā arī nodokļu sistēma Latvijā un fizisko personu nodokļu maksājumi. Otrā daļā veltīta nodokļu maksājumu administrēšanas analīzei. Izpētīti un izanalizēti Valsts ieņēmumu dienesta kontroles metodes, fizisko personu ienākumu pārbaudes veidi, to rezultāti. Trešajā daļā izpētīta fizisko personu nodokļu maksājumu administrēšana Latgales reģionā – apskatīta ekonomiskā situācija, kā tiek veikta informācijas analīze un riska noteikšana. Tika veikta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšanas dinamikas analīze, fizisko personu nodokļu auditu veikšana. Ceturtajā daļā maģistra darba autore izteica priekšlikumus fizisko personu nodokļu maksājumu pārvaldes pilnveidošanai – nepieciešamās izmaiņās likumdošanā, fizisko personu vispārējās sākumdeklarēšanas ieviešana, nepieciešamie pasākumi audita procesa un pārvaldes pilnveidošanā. Maģistra darba temats izanalizēts un izskatīts no teorētiskās un praktiskās puses. Visu iepriekš minēto jautājumu risināšanai izmantota zinātniskā un speciālā literatūra, Latvijas Republikas likumdošana, periodika, Interneta resursi. Pētot jautājumu par fizisko personu nodokļu maksājumu problēmām Latgales reģionā, to pārvaldes pilnveidošanu, izmantoti Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta dati par nodokļu iekasēšanu, veikto auditu dinamiku un rezultātiem. Šis darbs var būt rekomendēts tiem, kas interesējas par tēmu “Fizisko personu nodokļu maksājumu problēmas Latgales reģionā, to pārvaldes pilnveidošana”.

Theme of this master's degree paper – «Problems of payments of physical persons in Latgalian region, improvement of administration». The paper contains introduction, four chapters, conclusion, suggestions and list of bibliography. The first chapter focuses on theoretical basis of taxation, as well as investigation of historical development, functions, principles of taxation, and tax system and payments of physical persons in Latvia. The second chapter focuses on investigation and analysis of tax payment administration as well as control methods of State Revenue Service, types of verifications of physical persons and their results. The third chapter provides investigation of tax payment administration in Latgalian region by physical persons, economic situation, information and establishment of risk degree and dynamic analysis of Social security compulsory payment and income tax collection from population. Tax audits collection from physical persons. In the fourth chapter the author suggests on the improvement of tax payment administration of physical persons – necessary changes in the legislation, introduction of universal primary declaration of incomes, necessary actions for the improvement of public accountant process and administration. The theme of master's degree paper is considered and analyzed theoretically and practically. For the decision of all above enumerated questions scientific literature, legislation of Latvian Republic, magazines, resources of network are the Internet is used. Exploring a question about the problems of payments of physical persons in Latgalian region, improvement of administration, Services of state profits are used information about the levy of taxes, dynamics and results of the conducted audits. This work can be recommended for them, who is interested in this theme «Problems of payments of physical persons in Latgalian region, improvement of administration».
Problems of tax payments of physical persons in Latgale, improvement of tax administration
Keywords: Vadībzinātne