Baltijas ledus ezera līdzenuma veidošanās un reljefs Gaujas – Lielās Juglas upstarpē - Adamenko, Filips (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs ir veltīts Baltijas ledusezera līdzenumam Gaujas un L. Juglas starpupē. Darbā ir sniegts ieskats par Baltijas ledus ezera līdzenuma nogulumiem un ģeomorfoloģiju. Īpaša uzmanība veltīta senām Baltijas ledusezera krasta līnijām, kuras ir izsekojamas pētāmaja teritorijā un eolām reljefa formām- kāpu grēdām un masīviem. Lauka novērojumi tika veikti 2005.gada vasarā, apsekojot teritoriju ar mērķi identificēt dažādas reljefa formas. Pētnieciskajā darbā tika analizēti dati, iegūti no šķērsprofiliem, kuri tika sastādīti, izmantojot topogrāfiskās kartes M 1:10 000. Darbs tika veikts Baltijas ledusezera seno krasta līniju noteikšanai. Pētnieciskā darba otrā daļa ir saistīta ar lielāko kāpu grēdu un masīvu izdalīšanu un to morfometrisko aprakstīšanu, izmantojot datus no topogrāfiskām, ģeomorfoloģiskām un kvartārģeoloģiskām kartēm. Darbs sastāv no 5 nodaļām. Teksta izklāstu papildina 9 attēli, un 3 pielikumi. Pirmajā nodaļā tiek dots pētījuma teritorijas fizioģeogrāfiskais raksturojums, ka arī īss pētījumu vēstures apskats. Otrā nodaļa ir veltīta Baltijas ledusezera līdzenuma nogulumiem. Trešā nodaļa satur informāciju par teritorijas ģeomorfoloģiju un mūsdienu ģeoloģiskajiem procesiem. Ceturtajā nodaļā autors izklāsta informāciju par pētījumu metodēm un faktu materiāliem. Piektā nodaļa veltīta pētījuma rezultātiem. Pielikums satur kartogrāfisko materiālu, kur autors izzīmē senās Baltijas ledusezera krasta līnijas (Bgl II un Bgl IIIb) un izdala lielākās kāpu grēdas. Atslēgas vārdi: Baltijas ledusezera līdzenums, senā krasta līnija, kāpu grēda, kāpu masīvs, paraboliskā kāpa.

Baccalaureate work devotes to plain of the Baltic Ice Lake in the terrain between Gauja and Lielā Jugla rivers. In work the review to adjournment and geomorphology of plain of the Baltic glacial lake is given. The special attention in work is given to ancient coastal lines of the Baltic glacial lake which are traced in investigated territory, and also to eolian relief - dune ridges and fields. In research work the data received as a result of drawing up of cross-section structures were studied, using topographical maps of scale 1: 10 000. Work was spent with the purpose of definition of ancient coastal lines. The second part of research work is connected with allocation of the largest dune ridges and fieldes and morfometrical description of them, using the data received at detailed studying topographical, geomorphological and maps of quaternary sediments of scale 1:50000 . Work consists of 5 parts. The text 9 figures supplement, and 3 appendix. In the first part it is given the description of territory phusical geography, and also the history of studying is described. The second part is devoted to of the Baltic Ice Lake plain’s sediments. The third part contains information about geomorphology of investigated territory and modern geological processes. In the fourth part of work the author gives the review to methods of research and the used actual material. The fifth part is devoted to results of own researches of the author. Addition contains maps and sharts where the author draws ancient coastal lines of the Baltic glacial lake (Bgl II un Bgl IIIb) and allocates the largest dune ridges. Keywords: plain of the Baltic ice lake, an ancient coastal line, dune ridge, dune field, parabolic dune.
Development and Relief of the Baltic Ice Plane in the Terrain Between Gauja and Lielā Jugla Rivers
Keywords: Ģeogrāfija