Konfuciānisma, daoisma un budisma mantojums Ķīnas tautas reliģijā - Dudaļeva, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī bakalaura darba nosaukums ir „Konfuciānisma, daoisma un budisma mantojums Ķīnas tautas reliģijā”. Nosaukums ķīniešu tautas reliģijas ir pētnieku izveidots, un tas neatbilst nevienam tradicionālam ķīniešu nosaukumam. Tautas reliģija ir brīvi strukturēts ticību, prakses, dievību, mītu un vērtību savienojums, kas ietver sevī elementus no senču dievkalpojumiem, mirušo kulta, dabas pielūgsmes, animisma, vietējām tradīcijām, daoisma, konfuciānisma un budisma. Darba mērķis ir izpētīt konfuciānisma, daoisma un budisma ietekmi uz tautas reliģiju. Šī mērķa sasniegšanai tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: Izpētīt konfuciānisma ideju par ģimeni un senču kultu, noskaidrot tautas reliģijā pārmantotos no daoisma rituālus un dievību panteona tēlus, izpētīt budisma ienākšanu Ķīnā un to mijiedarbību ar tautas reliģiju. Darbs sastāv no 3 daļām: „Ķīnas tautas reliģija: konfuciānisma mantojums”, kurā tiek apskatīts senču kults un konfuciānisma ietekme politiskajā kulturā; „Ķīnas tautas reliģija: daoisma mantojums” kurā tiek apskatīts dievību panteons un doisma rituālu izpilde; „Ķīnas tautas reliģijas: budisma mantojums”, kurā aprakstīta pēcnāves dzīve, elles struktūra un populārākās budisma dievības. Darba apjoms ir 49 lpp.

The title of this dissertation is ‘’ Confucianism, Taoism and Budism Inheritance in Chinese Popular Religion.’’. The term ’’popular religion’’ is designed by scholars and doesn’t relate to any traditional Chinese terms. Popular religion is a loosely structured amalgamation of beliefs, rituals, myths and values and incorporates elements of ancestor’s worship, descendants’ cults, paganism, animism, local traditions, Confucianism, Taoism and Buddhism The purpose of this paper is to research the influence of Confucianism, Taoism and Buddhism on the popular religion in China. To achieve this goal the following tasks have been determined: to research Confucianism’s ideology on the cult of family and ancestors, to identify inherited rituals and Pantheons from Taoism, to research the Buddhism’s introduction in China and its integration into popular religion. This dissertation contains 3 parts: ‘’China’s popular region: Inheritance of Confucianism’’, where it is examined what influence the cult of ancestors and Confucianism had on the political culture; ‘’China’s popular region: Inheritance of Taoism’’, which examines the Chinese Pantheons and the performance of rituals in Taoism. ‘’China’s popular region: Inheritance of Buddhism’’, which describes after- life, structure of Hell and the most popular Deities in Buddhism. The total number of pages in this dissertation is 49.p.
Confucianism, Taoism and Budism Inheritance in Chinese Popular Religion
Keywords: Āzijas studijas