Fiziskās slodzes ietekme uz lidostas perona apkalpes darbinieku darbspējām un preventīvie pasākumi - Saulītis, Atis (Latvijas Universitāte, 2012)
Fiziskās slodzes ietekme uz lidostas perona apkalpes darbinieku darbspējām un preventīvie pasākumi. Saulītis A., zinātniskais vadītājs Mg.sc.soc. Kaļķis H., Maģistra darbs, 72 lappuses, 30 attēli, 12 tabulas, 26 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darba ietvaros veikts pētījums, lai noskaidrotu fiziskās slodzes ietekmi uz lidostas perona apkalpes darbiniekiem un viņu darba spējām. Pētījumam tika izstrādāta unikāla darbinieku aptaujas anketa un veikta darbinieku aptauja, kurā piedalījās 56 respondenti. Veikts fiziskās darba slodzes novērtējums pielietojot sirds ritma monitoringa metodi un SGR – A metodi. Pielietojot Somijas 5 baļļu metodi, veikta vispārējā darba vides riska faktoru novērtēšana. Pētījumā secināts, ka darbinieki sava darba slodzi kopumā novērtē kā smagāku, kā to uzrāda eksperimentālās slodzes novērtēšanas metodes pielietošanas rezultāti. Nobeigumā sniegti ieteikumi un rekomendācijas darba slodzes negatīvās ietekmes uz darbinieku darba spējām, mazināšanai. Atslēgas vārdi: FIZISKĀ SLODZE, PSIHOEMOCIONĀLĀ SLODZE, DARBA SPĒJAS, SIRDS RITMA MONITORINGS.

The impact of physical workload on airport ramp service agents` work abilities and preventive measures. Saulītis A., supervisor Mg.sc.soc. Kaļķis H., Master paper consists out of 70 pages, 30 pictures, 11 tables, 25 literature sources, 5 annexes. Master paper created in Latvian. To find out inpact of workload to workers` work abilities, to mentioned topic aimed research was performed. Unique questionnaire for research was created. 56 epmoyess participated at inquiry. For physical workload assessment heart rate monitoring and key indicator methods were applied. Owerall risk assessment was managed applying Finland`s 5 point method. Author concluded that in workers` opinion their work load is much higher than it is actualy following the results of specialized workload assessment methods. Author has proposed measures to improve working environment and reduce physical work load. Key words: PHISICAL WORK LOAD, PSYCHOEMOTIONAL WORK LOAD, WORK ABILITIES, HEART RATE MONITORING
The impact of physical workload on airport ramp service agents` work abilities and preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze