Kultūras satura pārnese digitālā vidē: bibliotēku izstādes - Robežniece, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā pētīti jautājumi, kas saistīti ar kultūras mantojuma pārnesi digitālā vidē, savukārt gadījuma analīzei pētījumā izmantota izstāde “1514. Grāmata. 2014”. Pētījuma mērķis ir virtuālās izstādes “1514. Grāmata. 2014” koncepcijas izstrāde (problēmu grupas izstādes veidošanā un vizuālā noformējuma prototips). Kā pētījuma metateorija izvēlēts empīrisms, teorētiskajā daļā apskatot Mijiedarbības trīs komponentu modeli un Lietotājorientēta dizaina pazīmes. Metodoloģijā izmantota vispārīgā dokumentu analīze, kontentanalīze un intervija. Pētījuma rezultāti liecina, ka virtuālās izstādes izstrādē ir jāievēro Lietotājorientēta dizaina pazīmes, un virtuālās izstādes konceptuālo struktūru ietekmē eksponējamo objektu veidi un tehniskie risinājumi.

This Master’s Thesis explores issues related to the transfer of cultural heritage in the digital environment. The exhibition “1514. The Book. 2014” is used to conduct the case study in the research. The aim of the research is the concept for the virtual exhibition “1514. The Book. 2014” (problem groups in creating the exhibition, visual presentation prototype). Empiricism has been chosen as metatheory, the theoretical part is composed of An Interaction Triptych Framework, User-Centred Design Principles, methodology includes general document analysis, content analysis, interview. Results of the research demonstrate that the development of a virtual exhibition should be based on user-centred principles and that the conceptual structure of the virtual exhibition is influenced by the types of exhibited items and applied technical solutions.
Move of cultural content into digital environment: libraries exhibitions
Keywords: Komunikācijas zinātne; virtuālā izstāde; kultūras saturs; bibliotēku virtuālās izstādes; digitāls objekts