Ūdeņraža enerģētikas terminoloģijas tulkošanas aspekti - Jansone, Inese (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba mērķis sniegt praktisku ieguldījumu enerģētikas terminu datubāzes papildināšanā ar ūdeņraža enerģētikas terminoloģiju latviešu valodā. Darba gaitā izveidotais (angļu – latviešu) glosārijs ir noderīgs zinātniekiem, jomas speciālistiem, uzņēmumiem un Latvijas un ES institūcijām, kas nodarbojas ar ūdeņraža enerģētikas attīstīšanu. Maģistra darbā veikta terminoloģijas teorijas, terminrades principu un vadlīniju izpēte. Tiek sniegts ieskats zinātnes terminoloģijas attīstībā pasaulē un Latvijā, apkopota informācija par būtiskākajām starpniekvalodām un to ietekmi uz terminoloģiju latviešu valodā. Tāpat sniegts vispārīgs ieskats par ūdeņraža lomu enerģētikā, kā arī apkopota informācija par Latvijas zinātnieku devumu ūdeņraža pētījumos. Darba rezultāts ir 205 ūdeņraža enerģētikas terminu glosārijs. Daļai no šiem terminiem tiek veikta padziļināta etimoloģiskā analīze ar mērķi noskaidrot terminu izcelsmi.

This paper aims to make a practical contribution to the database of terminology of hydrogen energy in Latvian. The compiled glossary (English – Latvian) is a valuable source of terms for scientists, specialists, companies and Latvian and EU institutions involved in the development of hydrogen energy. This master’s thesis examines terminology theory, terminology principles and guidelines. It provides an insight into the scientific terminology development in the world and Latvia and summarises information on the most important intermediary languages and their influence on terminology in Latvian. A general overview of the role of hydrogen in the energy sector is also provided, as well as information on the contribution of Latvian scientists to hydrogen research. The result is a glossary with 205 hydrogen energy terms. For part of the terms, an in-depth etymological analysis is carried out to establish the origin of the terms.
Translation Aspects of Hydrogen Energy Terminology
Keywords: Valodniecība; tulkošana; terminoloģija; zinātnes terminoloģija; ūdeņraža enerģētikas terminu glosārijs