Treneru metodes jaunatnes meiteņu volejbola komandu saliedētības veicināšanai - Rīna, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2025)
Volejbols ir komandas sporta veids, kurā ir jācīnās un jāizrāda emocijas pēc katra punkta iegūšanas. Izrādot spēcīgas emocijas pēc katras uzvarētas izspēles, komanda gust psiholoģisku pārsvaru pār pretiniekiem. Cieša komandas saliedētība jaunajām volejbolistēm ir būtiska, jo tā veicina gan sportiskos panākumus, gan pozitīvu personīgo izaugsmi - gan uz laukuma, gan ārpus tā. Šī pētījuma mērķis ir sniegt izpētīt, izprast un sniegt ieskatu par to, kādas metodes treneri izmanto jaunatnes meiteņu volejbola komandās, lai attīstītu komandas saliedētību, kā arī novērtēt šo metožu efektivitāti, balstoties uz treneru pieredzi un akadēmisko literatūru. Šis pētījums apkopo jau esošo informāciju par komandas saliedētības teorētiskajiem pamatiem, saliedētības nozīmi un ietekmi sportā, psiholoģiskajiem un sociālajiem aspektiem saliedētības kontekstā, kā arī par trenera lomu un metodēm saliedētības veicināšanā. Pētījums sniedz visaptverošu ieskatu par treneru metodēm saliedētības veicināšanai, izpratni par saliedētības un snieguma saistību, trenera lomu komandas saliedētības veicināšanā, kā arī ieskatu par izaicinājumiem un to pārvarēšanu.

Volleyball is a team sport where every point is a battle, and expressing emotions after each winning rally is key. Showing strong emotions after a successful play gives a psychological edge over opponents. For young female volleyball players, strong cohesion is essential, as it contributes to both athletic success and positive personal growth – both on and off the court. This study aims to explore, understand, and provide insight into the methods coaches employ to develop team cohesion in youth female volleyball teams, as well as to evaluate the effectiveness of these methods based on coach experiences and academic literature.
Coaching methods for promoting cohesion in youth girls' volleyball teams
Keywords: Sporta zinātne; komandas saliedētība; treneris; treneru metodes; volejbols; jaunatnes volejbolistes