Limbažu pils akmens materiāla novērtējums - Cine, Anda (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba pētījums ir veltīts Limbažu pilsdrupu akmens materiāla novērtējumiem vairākos aspektos un ir izstrādāts kā metodisks darbs līdzīgas ievirzes pētījumu realizācijā, novērtējot senās akmens būves Latvijā pirms tiek uzsākta to restaurācijas izpēte. Šāds sistemātisks pētījums Baltijas valstīs tiek izstrādāts pirmoreiz un ļauj noteikt šādos pētījumos nepieciešamo atsevišķo novērtēšanas metožu pilnveidi, kā arī nepieciešamo metožu kompleksu veidošanu augstvērtīgu rezultātu iegūšanai. Autore veica objekta fotodokumentēšanu, objekta piesaisti koordinātu tīklam, novērtēja būvakmens iežu petrogrāfisko sastāvu, krāsu, noteica dēdēšanas veidus un to intensitātes un citus pētījumus, kas ļāva secināt par turpmāko pils rekonstrukcijas virzību. Limbažu pilsdrupas priekš pētījuma izvēlēts kā sarežģīts piemērs, kas ļauj uzskatāmi pārliecināties par pētījuma virzību nākotnē un to adaptēt līdzīgām akmens mūra būvēm reģionā.

The master thesis is dedicated to the evaluation of stone building material of Limbaži castle ruins in many aspects and it is designed as a methodological material for similar researches to assess ancient stone structures in Latvia before beginning their restoration research. Such a systematic study is being developed for the first time in The Baltic States and it allows to determine the quality of the methods for individual evaluation in such researches, as well as, the development of the necessary set of methods to get high quality results. The Author conducted a photo documentation of the object and its grid reference, evaluated the petrographic composition, colour and weathering types and intensity of the building blocks (rocks), as well as, other researches. It allowed to determine the future reconstruction procedures of the castle. Limbaži castle ruins were selected for the study because it is a complicated example that will allow to see the future progress of the research and adapt it for similar stone constructions in the region. Keywords: Limbaži castle ruins, construction and reconstruction stages, the selection and processing of building materials, weathering assessment, conservation strategy
Evaluation of the stone material from ruins of the Limbaži Medieval castle
Keywords: Ģeoloģija; Limbažu pilsdrupas; būvniecības un rekonstrukcijas posmi; būvmateriālu izvēle un apstrāde; dēdēšanas novērtēšana; saglabāšanas stratēģija