Rubefacientu (mentola un niacīna) izraisīto mikrocirkulācijas reakciju novērtējums ādas dažādos dziļumos - Karaja-Akimova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2017)
Ādai ir lokāla neiro-imuno-endokrīnā sistēma, kas lielā mērā atspoguļo organisma norises, kalpojot par sava veida „veselības indikatoru”. Īpaši pievilcīga un relatīvi pieejama ir ādas mikrocirkulācijas funkciju novērtēšana, ko var neinvazīvi veikt ar optiskām metodēm. Parasti praksē šādu reakciju novērtēšanai tiek lietoti standartizēti provokācijas testi, kā, piemēram, lokālas sildīšanas tests, vai acetilholīna jontoforēze. Taču bieži vien ādas sarežģītā mikrocirkulācija un liela regulācijas mehānismu daudzveidība apgrūtina rezultātu viennozīmīgu interpretāciju. Šajā kontekstā daudzsološa šķiet bispektrālā attēlveides fotopletizmogrāfija - optiska metode ar kuras palīdzību, izmantojot atšķirīgus starojuma viļņa garumus var iegūt ādas perfūziju dažādos dziļumos esošos asinsvados. Taču literatūrā trūkst datu par šīs metodes pielietošanas iespējām standarta provokācijas testos, novērtējot reakcijas atšķirīgos asinsvadu slāņos. It īpaši perspektīva šķiet mentola un niacīna iedarbība uz ādas mikrocirkulāciju divos atšķirīgos dziļumos. Šī darba mērķis bija noskaidrot niacīna un mentola efektu, matainajā ādā, divos atšķirīgos dziļumos esošajās mikrocirkulācijas gultnēs. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti vairāki darba uzdevumi: •Izmantojot bispektrālo attēlveides fotopletizmogrāfiju noteikt plaukstas dorsālās virsmas matainās ādas bazālā līmeņa mikrocirkulāciju superficiālajā un dziļajā ādas pinumā; •Izpētīt niacīna aplikācijas iedarbību uz ādas mikrocirkulāciju divos atšķirīgos dziļumos; •Novērtēt ādas divos atšķirīgos dziļumos esošo asinsvadu reakcijas uz mentola aplikāciju. Secināts, ka: •Rokas matainajā ādā bazālā miera apstākļos vīriešiem, gan virspusējā, gan dziļajā asinsvadu pinumā ir lielāka mikrocirkulācijas perfūzija nekā sievietēm un cilvēkiem ar samazinātu ādas perfūziju ir samazināta arī fotopletizmogrāfijas signālu maiņkomponentes (AC) amplitūda. •Niacīna ziede iedarbojas uz rokas matainās ādas mikrocirkulāciju selektīvi: vairākkārtīgi palielinot perfūziju superficiālajā asinsvadu pinumā, un tikai atsevišķos gadījumos nedaudz palielinot perfūziju dziļākajā pinumā. •Divu procentu mentola šķīduma aplikācija neizraisīja efektu uz rokas matainās ādas mikrocirkulāciju.

The skin has its own local neuro-immuno-endocrine system, which largely reflects situation in the body, serving as a "health indicator". Particularly attractive and relatively affordable is evaluation of skin microcirculatory function, which can be performed by non-invasive optical methods. Usually, in the practice, for evaluation of such responses, standardized provocation tests are utilized, such as local heating test or acetylcholine iontophoresis. However very often interpretation of test results are difficult because of complex structure of cutaneous microcirculation and diversity of regulatory mechanisms. In this respect, the promising method is bispectral photoplethysmography – non-invasive, optical imaging method, which utilizes two different wavelength light sources, to obtain blood perfusion from different depths of the skin. Unfortunately, there is a lacks of information regarding application of this method during provocation tests. Especially promising seems menthol and niacin effects on skin microcirculation in two different depths. The aim of present work was to determine the effect of niacin and menthol on non-glabrous skin microcirculation at two different depths, where objectives are: To determine basal cutanoues perfusion at two different depths, by means of bispectral imaging photoplethysmography; To asses niacin topical application effect on cutaneous circulation at two different depths; To evaluate menthol topical application influence on cutaneous circulation at two different depts. It has been concluded, that: •The basal cutaneous perfusion in non-glabrous skin of the dorsal aspect of hand was higher in the male subjects in comparison to the female, at both superficial and deep circulatory plexuses, reflected by photoplethysmography waveform AC component. •The niacin ointment evoked selective effect: substantial increase of perfusion in superficial vascular plexus, while only slightly increased perfusion in the deep plexus. •The topical application of 2% menthol solution in the oil did not produce significant effects on non-glabrous skin microcirculation.
Effects of rubefacients (menthol and niacine) on the cutaneous microcirculation at different depth
Keywords: Farmācija; ādas mikrocirkulācija (skin microcirculation); attēlveides fotopletizmogrāfija (remote photoplethysmography); asins plūsma (blood flow); mentols (menthol)