Piesaistes stila mātei bērnībā saistība ar psiholoģiskās aizsardzības mehānismiem pieaugušo vecumā - Maķevica, Dina (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda saistība pastāv starp piesaistes stila mātei bērnībā un pielietotiem psiholoģiskās aizsardzības mehānismiem pieaugušajiem. Tika aptaujāti 103 respondenti vecumā no 18 līdz 66 gadiem. Pētījumā tika izmantota Attiecību aptauja Relationship Questionaire (Bartholomew & Horowzit, 1991), kā arī Aizsardzības stila aptauja Defense Style Questionnnaire (DSQ), (Bond & Wesley, 1996). Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp izvairīgi bailīgo piesaisti un neadaptīvās aizsardzības mehānismiem, kā arī ar attiecībām pārņemtā piesaiste ar neadaptīvās aizsardzības mehānismiem. Pētījumā iegūtie rezultāti ar nelieliem izņēmumiem apstiprina iepriekšējos pētījumos iegūtās atziņas.

The goal of the present Bachelor’s Thesis is to determine possible correlations between mother-child attachment relationship and psychological defense mechanisms. In total 103 respondents at the age from 18 years to 66 years participated in the survey. Relationship Questionaire (Bartholomew & Horowzit, 1991), as well as Defense style questionnaire (Bond & Wesley, 1996) were used in the research. The results of the study showed statistically significant correlations between fearful, preoccupied and maladaptive action defense style. Previously conducted studies revealed similar results with some minor exceptions as the present research.
Mother-Child Attachment Relationship with Psychological Defense Mechanisms in Adulthood
Keywords: Psiholoģija; piesaistes stils; psiholoģiskās aizsardzības mehānismi; piesaistes stils mātei; pieaugušie