Planāra un kompakta koku izvietošana - Opmanis, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2010)
Grafu izvietojumiem, kas iegūti automātiski, ir ļoti dažādi pielietojumi, taču kvalitāte ir nepieciešama visiem izvietojumiem. Lai arī vieni no svarīgākajiem izvietojuma kvalitātes kritērijiem ir objektu nepārklāšanās un zīmējuma kompaktums, daudzi izvietotāji nespēj garantēt šādu izvietojumu pat kokiem. Darbā aplūkoti dažādi koku izvietošanas algoritmi, izvietošanas kvalitātes kritēriji un koku klases. Piedāvāts koku izvietošanas algoritms, kas atbalsta vairākus praksē nozīmīgus ierobežojumus un izvieto kokus planāri un kompakti. Iegūtie grafu izvietojumi atgādina izvietojumus, kuri iegūti ar simetriskā stila izvietotāju, kas pašlaik ir viens no estētiskuma etaloniem. Piedāvātais izvietotājs salīdzināts ar vairākiem citiem izvietotājiem darbībā ar vairākām atšķirīgām koku klasēm. Atslēgas vārdi: grafu izvietošana, koku izvietošana, balonu izvietojums, planaritāte

Automatic graph layout algorithms are widely used in many different applications, but all of them require quality of the produced graph drawing. Although planarity and compactness of the drawing are some of the most important aesthetic criteria they are not guaranteed by many layout algorithms even for tree graphs. This paper contains a survey about tree layout algorithms and presents new tree layout algorithm that supports several layout constraints and produces planar and compact drawings. New layout algorithm results resemble ones produced with symmetric layout algorithm which is considered to be one of the aesthetic benchmarks for all layout algorithms. Presented algorithm is compared against several other layout algorithms on several different types of tree graphs. Key words: graph layout, tree layout, balloon layout, planarity
Planar and compact tree layout
Keywords: Datorzinātne