Akūtas kardiovaskulāro parametru izmaiņas rezistences slodzes laikā ar ierobežotu asinsplūsmu - Mandrovicks, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2015)
Sportistu treniņu programmās un dažkārt arī klīniskās rehabilitācijas plānos tiek iekļautas reģionālas muskuļu slodzes, kuru laikā tiek daļēji ierobežota nodarbinātās ekstremitātes (tātad – arī muskuļu) asinsapgāde. Visai rūpīgi jau izpētīti išemizēto muskuļu ilglaicīgas adaptācijas mehānismi un vispārējas anabolisko procesu stimulācijas mehānismi, ja šādas slodzes tiek veiktas regulāri. Toties nepietiekoši izpētīta ir kardiovaskulārās sistēmas adaptācija dažāda rakstura fiziskām slodzēm šādos apstākļos, kuros mākslīgi tiek samazināta asiņu caurplūde caur salīdzinoši lielu (vienas vai pat divu ekstremitāšu) sistēmiskās cirkulācijas gultnes daļu. Pētījuma mērķis ir noskaidrot jaunu, veselu, aktīva dzīvesveida vīriešu sistēmiskās asinsrites parametru maiņas, organismam adaptējoties vienas rokas daļēji išemizētu muskuļu ritmiskai spēka slodzei. Metode: pētījumā piedalījās 6 vīrieši vecumā no 20-25 gadiem (24.3±0.3) bez veselības problēmām (sirds-asinsvadu slimības, skeletomuskulārās sistēmas slimības), bez liekā svara (ĶMI 22.9±1), nesmēķētāji un bez iepriekšējas ilgstošas rezistences sporta slodzes pieredzes. Tika izpildīti 4 dažādi slodžu protokoli (BFR bez slodzes, BFR 20% no 1RM, 20% no 1RM un 70% no 1RM) četros piegājienos līdz spēku izsīkumam. Sirdsdarbības parametri tika reģistrēti ar kardiopulmonāro slodžu iekārtu. Dati tika aprakstīti kā aritmētiskais vidējais, standartnovirze (SD), aritmētiskā vidējā standartkļūda (SEM), ņemot vērā statistiski ticamo p-vērtību <0.05. Statistiskajai analīzei izmantoti Stjūdenta-t tests un ANOVA tests. Rezultāti: Statistiski ticamas atšķirības starp BFR20% no 1RM un 70% no 1RM ietekmi uz kardiovaskulārajiem parametriem novērojām pirmajā un trešajā slodzes piegājienā. Salīdzinot HR un SV starp BFR20% no 1RM un 70% no 1RM, statistiski ticama atšķirība novērojama 1.piegājienā, kur BFR20% no 1RM lielāki ir HR rādītāji, bet 70% no 1RM attiecīgi SV. Trešajā slodzes piegājienā statistiski ticamas atšķirības novērojamas sAP izmaiņās starp BFR20% no 1RM un 70% 1RM, kur augstāks līmenis redzams 70% no 1RM. Visaugstākās RI un HR izmaiņas novērojamas 20% no 1RM slodzes laikā. Secinājumi: Asinsplūsmas ierobežošana nelielas intensitātes (20% no 1RM) rezistences slodzes laikā izsauca statistiski ticamu sirdsdarbības frekvences palielināšanos, bet nerada izmaiņas arteriālajā asinsspiedienā. Kardiovaskulārajai sistēmai radītās izmaiņas ir atkarīgas ne tikai no slodzes intensitātes, bet arī ilguma. Nelielas intensitātes rezistences slodze ar BFR nerada papildus noslodzi miokardam.

Athletes in training programms and for clinical purpose blood flow restriction method is included as regional muscle exercise, in which partly ocluded limb receives less blood supply. Scientists particularly have studied BFR effects on muscle adaptation reactions and anabolic processes. Meanwhile there are not sufficient data about its effect on cardiovascular system, when exersising limb receives less blood supply. Purpose: Study young and healthy men cardiovascular changes during resistance exercise with blood flow restriction. Methods: 6 male subjects aged 20-25 years (24.3 ± 0.3 yr, mean ± SD), without any cardiovascular or skeletomuscular system diseases, non-obese (BMI - 22.9 ±1, mean , ±SD) , non-smokers and without any previous long term resistance training performed 4 type of exerice protocols (BFR without exercise, BFR20% from 1RM, 20% from 1RM, 70% from 1RM) till exhaustion. Cardiovascular parameters were recorded with cardiovascular exercise test machine. The data was described as mean, standard deviation (SD), standard error of the mean, considering statistically significant p-value <0.05. For statistical analysis we used Student-t test and ANOVA dispersion analysis. Results: We observed statistically significant differences (p<0.05) between BFR20% from 1RM and 70% from 1RM exercise protocols in first and third set of workout. Comparing HR and SV between these 2 protocols, we found that BFR20% from 1RM increases HR and 70% from 1RM increases SV (p<0.05) in first set. In the thrid set we found that 70% from 1RM increases systolic blood pressure more than BFR20% from 1RM (p<0.05). The highest changes in RI and HR were observed in 20% from 1RM exercise protocol. Conclusion: Blood flow restriction during low intensity resistance exercise causes statistically significant increase in heart rate, but dont change arterial blood pressure. Cardiovascular response is dependent not only on intensity of exercise, but also on its duration. Low intensity resistance exercise with blood flow restriction do not causes increased myocardial load.
Acute changes in cardiovascular parameters during resistance exercise with blood flow restriction
Keywords: Medicīna; spēka slodze; asins plūsmas ierobežošana; robinsona indekss; kardiovaskulārie parametri