METODES RUNĀŠANAS TRAUKSMES MAZINĀŠANAI RUNĀJOT ANGĻU VALODAS STUNDĀS SĀKUMSKOLĀ - Rudzīte, Monta (Latvijas Universitāte, 2022)
Mācoties svešvalodu, skolēnam ir jāapgūst rakstīšanas prasmes, klausīšanās prasmes, lasīšanas prasmes un runāšanas prasmes. Darba autore saskārās ar to, ka ir skolēni, kuriem ir grūtības apgūt tieši runāšanas prasmes, un viņi ir izjūt trauksmi un pat bailes brīžos, kad ir jārunā angļu valodā. Šī darba mērķis bija noskaidrot iespējamos cēloņus skolēnu trauksmei un rast atbilstošus risinājumus, kā to samazināt, lai skolēni varētu attīstīt savas runāšanas prasmes. Lai sasniegtu mērķi autore veica gadījuma pētījumu, kurā piedalījās divi 1. klases skolēni un tika pētīti viņu runāšanas trauksmes iemesli un pielāgotas metodes to mazināšanai. Tika atklāts, ka katram no skolēniem trauksmes iemesli un ietekmējošie faktori bija atšķirīgi. Bija metodes, ar kurām bija iespējams vienlaikus mazināt runāšanas trauksmi abiem skolēniem, bet bija arī metodes, kuras palīdzēja tikai vienam skolēnam, bet nepalīdzēja otram. Darba autore apkopoja un analizēja šīs metodes. Rezultātā abi skolēni progresēja un pārvarēja savu trauksmi runāt angļu valodas stundās, taču ne reizē un ne pateicoties vienām un tām pašām metodēm.

When learning a foreign language, a student must acquire writing, listening, reading, and speaking skills. The author of the Paper encountered that there are students who have difficulties in practicing speaking skills, and they feel anxious and even afraid when they have to speak in English. The aim of this Paper was to find out the possible causes of students’ anxiety and to find solutions to reduce it so that students can develop their speaking skills. To achieve the aim, the author carried out a case study in which the causes of anxiety in two Grade 1 students were investigated, and methods were adapted to alleviate them. It was found that the causes of anxiety were different for each student, and there were methods that could be used to reduce anxiety in both students at the same time, while there were methods that helped only one student but not the other. The author summarized and analyzed these methods. As a result, both students made progress and overcame their anxiety to speak in English lessons, but not at the same time and not thanks to the same methods.
METHODS TO REDUCE SPEAKING ANXIETY IN ENGLISH LESSONS IN PRIMARY SCHOOL
Keywords: Pedagoģija; language anxiety; anxiety reduction; foreign language anxiety; primary school; classroom environment