Bērna viedokļa uzklausīšana, tiesiskie aspekti un izaicinājumi laulības šķiršanas procesā - Folka, Nikola Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā ‘’Bērna viedokļa uzklausīšanas tiesiskie aspekti un izaicinājumi laulības šķiršanas procesā’’ autore fokusējas uz bērnu viedokļa būtiskumu un tā uzklausīšanas problemātiku. Tēma ir īpaši aktuāla mūsdienās, jo ik gadu arvien vairāk pāru izlemj beigt savu kopdzīvi. Lielai daļai, šo pāru ir arī kopīgi bērni, kas šķiršanas procesu padara daudz sarežģītāku, jo rodas strīds par to, kurš no laulātajiem iegūs aizgādības tiesības, pie kura bērns dzīvos un kurš iegūs saskarsmes tiesības. No šīs komplicētās situācijas izriet, bakalaura darba mērķis - izvērtēt bērna viedokļa uzklausīšanas tiesiskos aspektus, un identificēt praktiskos izaicinājumus laulības šķiršanas procesā Latvijā. Ierosināt nacionālo tiesību aktu grozījumus, lai harmonizētu speciālās tiesību normas, kas nodrošinātu bērnu viedokļa uzklausīšanas pamattiesību vienotu izpratni un efektīvu ievērošanu laulības šķiršanas procesā.

The bachelor’s thesis ‘’ Legal Aspects and Challenges of Hearing the Child’s Opinion in divorce process ‘’ the author focuses on the importance of the child’s opinion and the issues related to considering it. This topic is particularly relevant today, as an increasing number of couples decide to end their cohabitation each year. Many of these couples have children, which makes the divorce process significantly more complex due to disputes over custody, the child’s place of residence and visitation rights. From this complicated situation arises the objective of the bachelor’s thesis – To evaluate the legal aspects of hearing the child’s opinion and identify practical challenges in divorce proceedings in Latvia. To propose amendments to national legislation in order to harmonize special legal norms, ensuring a unified understanding and effective observance of the fundamental right of a child to be heard in the context of divorce proceedings.
Legal aspects and challenges of hearing the child’s opinion in the divorce process
Keywords: Juridiskā zinātne; Bērna viedoklis; Laulības šķiršana; Aizgādība; Saskarsmes tiesības; Bērna labākās intereses