Sieviešu tirdzniecības kā nozieguma pret cilvēci objektīvās puses izpausme - Ivanova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2007)
Savā darbā autore vēlas pierādīt, ka sieviešu tirdzniecība var sasniegt nozieguma pret cilvēci statusu, kā arī mēģina rast atbildi uz jautājumu, vai attiecībā uz šī nozieguma apkarošanu var piemērot universālo jurisdikciju. Darbā tiek analizēti sieviešu tirdzniecības un ar to saistītie jēdzieni, tiek pētīti sieviešu tirdzniecības kā nozieguma pret cilvēci elementi, kā arī tiek apskatīts universālās jurisdikcijas aspekts un analizēta tās iespējama pielietošana šī nozieguma apkarošanā. Darba mērķis ir izpētīt sieviešu tirdzniecību kā nozieguma pret cilvēci izpausmi un universālās jurisdikcijas realizēšanas iespēju attiecībā pret to no starptautisko publisko tiesību zinātnes, tiesību teorijas, starptautiskās kriminoloģijas, tiesību zinātnes, socioloģijas un tiesību filozofijas skatupunkta, izmantojot deskriptīvo, salīdzinošo, vēsturisko, analītisko un dogmatisko metodi. Darba uzdevumi ir, pirmkārt, nosaukt un apskatīt sieviešu tirdzniecības kā nozieguma pret cilvēci actus reus aspektus, nozieguma elementus, izpētīt dotā nodarījuma kopsakarības ar noziegumiem pret cilvēci; kā arī, otrkārt, analizēt universālās jurisdikcijas fenomenu un tās iespējamo piemērošanu sieviešu tirdzniecības nozieguma apkarošanā. Savā pētījumā autore pievērsīsies lielākoties tādu starptautisko publisko tiesību speciālistu atziņām, rakstiem un publikācijām kā Bassioni (Bassiouni), Kasēze (Cassese) un citiem, kā arī apskatīs ar izvirzīto problēmu saistītos normatīvos aktus un tiesu praksi.

The work deals with the trafficking in women as actus reus of a crime against humanity, analyzing the aspects of the crime and the possible application of universal jurisdiction in punishing of the criminals. The first part of the work examines the conception of trafficking in women and other concepts which are related to the main problem. The second chapter discusses the elements of trafficking in women as a crime against humanity. In the third part of the work, the author inspects the possibility of the application of universal jurisdiction in inflicting of penalty on the perpetrators of trafficking in women. In the conclusion, the author brings forward the result theses of the research. The author concludes that trafficking in women is a crime against humanity in the form of slavery. However, the application of universal jurisdiction to punish the perpetrators is more theoretical than practicable. There is no reasonable, general, constant, and uniform practice of states and opinio juris in applying universal jurisdiction in punishing the crime.
Trafficking in Women as Actus Reus of Crimes against Humanity
Keywords: Juridiskā zinātne