Zemes pašpārvalde Latvijas ģenerālapgabalā (1941-1944) - Evarts, Edvīns (Latvijas Universitāte, 2008)
Anotācija Otrais pasaules karš izmainīja situāciju visā pasaulē. Sadarbība ar okupācijas varu bija iedzīvotāju vitāla nepieciešamība, bez kuras tie nevarētu izdzīvot. Viena no Latvijas iedzīvotāju sadarbības formām bija Zemes pašpārvalde. Tās darbība zinātniskā literatūrā ir apstrīdēta, jo no vienas puses tā pildīja nacistiskās Vācijas uzliktos pienākumus, bet no otras puses tā mēģināja iestāties par iedzīvotāju vajadzību apmierināšanu. Zemes pašpārvalde nepastāvēja kā vienota instance un tās ģenerāldirektori bija personīgi atbildīgi vācu ierēdņiem. Darbā ir apskatītas vairākas Zemes pašpārvaldes darbības jomas kā Tieslietu un Kultūras un izglītības ģenerāldirekciju darbība, kas, autorprāt, visspilgtāk parāda ģenerāldirekciju nozīmi vācu pārvaldes struktūrās. Darbā secināts, ka Zemes pašpārvalde nespēja ietekmēt vācu Civilpārvaldes lēmumus, tomēr tā spēja ar birokrātiskām metodēm dažkārt novilcināt iedzīvotājiem nelabvēlīgo lēmumu pieņemšanu.

Annotation The Second Word War changed the situation all over the world. The collaboration with occupation power was a vital necessity for inhabitants of Latvia, otherwise they wouldn’t survive. One of the forms of collaboration was so called local self-government in the General government Latvia. The activities of the local self-government are debatable in the scientific literature. On the one hand, it exercised administrative functions determined by Nazi Germany, on the other hand, it tried to support needs of inhabitants. The local self-government didn’t exist as the unitary authority and the general directors were personally responsible to German officials. There are showed such a fields of self-government as activities of Legal, Cultural and Educational general governing bodies in the doctor’s dissertation, that according to the author discover the meaning of these bodies in the German administrative structures best of all. The author has come to conclusion, that the local self-government couldn’t influence the decisions of German Civil government, however, thanks to bureaucratical methods, it could sometimes delay making of decisions unfavorable to inhabitants.
Self Government in General District of Latvia (1941-1944)
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vēsture; Vēsture, filozofija