Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotu eļļas sējas kaņepju (Cannabis sativa L.) šķirņu iekšējās daudzveidības izvērtējums - Rozentāle, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2013)
Pēdējos gados pieaug interese par sējas kaņepi (Cannabis sativa L.), kas ir vērtīgs augs kā medicīnā, tā rūpniecībā. Īpaša nozīme tiek pievērsta kaņepēs esošajām nepiesātinātajām taukskābēm un kanabinoīdiem. Šī darba mērķis bija izvērtēt eļļas sējas kaņepju farmaceitiskās īpašības un noteikt Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotu šķirņu ģenētisko daudzveidību. No svaigām kaņepju lapām tika izdalīta DNS, kvalitāte pārbaudīta ar gēla elektroforēzi un veiktas PCR, atrasti divi praimeri kaņepju ģenētiskās daudzveidības noteikšanai un salīdzināta divu kaņepju šķirņu ģenētiskā daudzveidība. 2005. gadā reģistrēts pirmais kaņepju preparāts pasaulē. Internetā ir atrodami 3 sējas kaņepju saturoši preparāti, taču tie nav pieejami aptiekās. Pašlaik Latvijā izmantotajam vietējam paraugam ‘Pūriņi’ ģenētiskā daudzveidība ir 97,30%, bet šķirnei ‘Finola’ ir 63,51%.

In recently years increase interest about hemp (Cannabis sativa L.), that is a valuable plant in the medicine as well as in the industry. It is a great importance to pay attention on hemp unsaturated fatty acids and cannabinoids. The purpose of this work was to evaluate pharmaceutical features of hemseed oil and to evaluate of varieties inside genetics diversity of oil seed hemp (Cannabis sativa L.) suitable for growing in Latvia climate. From fresh hemp leaves was isolated DNA, tested the quality of distribute samples in gel electrophoresis and performed PCR, found two primers for determine the genetic diversity and compared two varieties of hemp genetic diversity. In 2005 was registered the first hemp preparation in the world. There are 3 preparations that keeping hemp but they are not available in drugstore. Currently in Latvia used a local sample ‘Puriņi’ genetic diversity is 97,30% and breed ‘Finola’ it is 63.51%.
Evalution of varieties inside genetics diversity of oil seed hemp (Cannabis sativa L.) suitable for growing in Latvia climate
Keywords: Farmācija