Metožu iztrāde un optimizācija, dabasgāzes sausināšanā izmantotā, dietilēnglikola kvalitātes novērtēšanai - Ermansone-Tropa, Karīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Metožu izstrāde un optimizācija dabasgāzes sausināšanā izmantotā dietilēnglikola kvalitātes novērtēšanai. Ermansone-Tropa K., zinātniskais vadītājs Mag. ķīm. Grante I. Bakalaura darbs, 38 lappuses, 14 attēli, 9 tabulas, 12 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā veikta literatūras izpēte par dabasgāzes sausināšanā izmantoto glikolu kvalitāti raksturojošiem parametriem un to noteikšanas iespējām. Eksperimentāli veikta Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (IPGK) lietotā dietilēnglikola kvalitātes parametru noteikšana, izmantojot dažādas metodes. Metodes tiek salīdzinātās savā starpā un atrastas piemērotākās dietilēnglikola kvalitātes monitoringam IPGK.

Development and optimisation of methods for the quality assesment of diethylene glycol used for natural gas dehydration. Ermansone-Tropa K., supervisor Mg.chem Grante I. Bachelors work, 38 pages, 14 images, 9 tables, 1 literature sources. In Latvian. In the work, literature research is carried out on the determination and possibilities of the quality parameters of glycols used in natural gas drying. Determination of the quality parameters of diethylene glycol used in Inčukalns Underground Gas Storage (IUGS) is performed using various methods. The methods are compared with each other and the most suitable methods are found for monitoring of diethylene glycol quality in IUGS.
Development and optimization of methods, used to assess the quality of diethylene glycol used in the dehumidification of natural gas
Keywords: Ķīmija; Dietilēnglikols; Dabasgāze; Analītiskā ķimija; Dabasgāzes sausināšana