Franču valodas apguve uz salīdzināšanas pamata ar angļu valodu 10.klasē - Ērmane-Peiča, Inese (Latvijas Universitāte, 2011)
Mūsdienās arvien lielāka nozīme tiek pievērsta vairāku svešvalodu zināšanām. Būtisks aspekts jaunas svešvalodas apguvē ir prasme izmantot pirmās svešvalodas (angļu valodas) zināšanas. Mācoties franču valodu, latviešu skolēniem ir grūtības izprast dažādas šīs valodas leksikas un gramatikas struktūras, salīdzinot ar latviešu valodu, jo latviešu valoda ir sintētiska valoda, bet franču valoda, tāpat kā angļu valoda, ir analītiska valoda. Ņemot vērā franču valodas un angļu valodas kopīgās iezīmes, ir iespējams mācīt franču valodu uz salīdzināšanas pamata ar angļu valodu. Darba mērķis ir izpētīt pamatskolā apgūto angļu valodas zināšanu izmantošanas iespējas, apgūstot franču valodu 10. klasē. Darbā tika analizēta svešvalodu mācību metodika un dažādas svešvalodu mācību pieejas, kuras apkopojot var secināt, ka kontrastīvai svešvalodu didaktikai ir nozīmīga loma mūsdienu svešvalodu mācīšanas un mācīšanās procesā. Diplomdarba praktiskajā daļā Siguldas Valsts ģimnāzijā tika veikts atsevišķa gadījuma pētījums ar 23 skolēniem no 2010. gada 1. septembra līdz 2011. gada 22. aprīlim. Datu vākšanai tika izmantotas tādas metodes kā skolēnu vērošana, pedagogu un skolēnu aptaujas. Vispirms darba autore franču valodas stundās pielietoja franču un angļu valodas salīdzināšanas metodi atsevišķu tēmu ietvaros un pierakstīja savus novērojumus. Skolēniem tika doti arī uzdevumi, lai noskaidrotu angļu valodas ietekmi uz franču valodas mācīšanos. Tad tika veiktas skolotāju un skolēnu aptaujas, lai noskaidrotu viņu attieksmi pret franču valodas mācīšanu uz angļu valodas salīdzināšanas pamata. Pēc pētnieciskajiem datiem var secināt, ka gan skolotāji, gan skolēni pozitīvi attiecas pret angļu valodas izmantošanu 3. svešvalodas apguvē. Skolēniem vienmēr vai bieži noder angļu valodas zināšanas, apgūstot franču vaodu, un īpaši skolēniem palīdz leksikas un gramatikas salīdzināšana. Skolēni arī turpmāk vēlas mācīties franču valodu uz salīdzināšanas pamata ar angļu valodu. Balstoties uz iegūtajiem faktiem gadījuma pētījuma laikā, var secināt, ka franču valodas apguvē vidusskolā ir jāattīsta valodu kopsakarību apzināšanās un kontrastīvā mācīšanās, jo tas uzlabo abu svešvalodu zināšanas, atvieglo mācību gaitu un attīsta kognitīvos procesus.

Nowadays, mastering several foreign languages becomes more and more important. One of the main points in learning a new language is the ability to apply the knowledge of the 1st foreign language (English). Learning French, Latvian students have difficulty to understand French vocabulary and grammatical structures, comparing with the Latvian language, because Latvian is a synthetic language, but French, like English, is an analytical language. Regarding to common points of English and French, it is possible to teach French on the basis of comparison with the English language. The aim of this diploma paper is to study the possibility of using the previous knowledge of English in learning French in the 10th grade. Having analyzed the foreign language teaching methods and approaches, it is possible to conclude that the contrastive didactics has a significant role in modern foreign language teaching and learning. In the practical part of the diploma paper a case study was done in Sigulda State Gymnasium with 23 students from the 1st of September 2010 until the 22nd of April. For data collection the author used such techniques as watching students, surveying teachers and pupils and giving some diagnostic exercises to the pupils. First, the author used the comparison of French and English within several themes during French classes and wrote down the observations. The tasks were also given to the pupils to find the English influence on learning French. Then the teacher and student surveys were made to find out their attitude to the teaching and learning French on the basis of comparison with the English language. The result of the practical research lets the author conclude that both teachers and students have a positive attitude towards the use of English in mastering the 3rd foreign language. The knowledge of English is always or often useful to students, especially the comparison of French and English vocabulary and grammar. Students want to continue learning French on the basis of comparison with the English language. Basing on the facts collected during the case study, it can be concluded that in acquiring the French language in high school, the awareness of common points of both languages and the contrastive learning must be developed, because it improves both foreign language skills, facilitates the learning process and develops the cognitive processes.
Acquisition in French on comparison with the English language in Grade 10
Keywords: Pedagoģija