Dzimumnoziegumu recidīvs un tā novēršana - Liukiša, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienu sabiedrībā ir pieaudzis uztraukums par dzimumnoziedzniekiem un recidīvu. Recidīvā noziedzība pastāv visās valstīs, arī Latvijā. Diemžēl Latvijā recidīvā noziedzība netiek pētīta no valsts puses, kas nozīmē, ka neseko 100% attiecīgā valsts reakcija tā novēršanai un faktoriem, kas recidīvu veicina. Darba uzdevums un mērķis ir izpētīt un iegūt informāciju par dzimumnozieguma recidīva rādītājiem Latvijā, veikt vispārēju analīzi par Latvijā pieejamo līdzekļu efektivitāti recidīva rādītāju samazināšanai, kā arī rast ieteikumus jaunu instrumentu izmantošanai un darba efektivizācijai ar dzimumnoziegumiem. Pētījumā iegūtie rezultāti ir padziļināta izpratne par dzimumnozieguma recidīva situāciju valstī, norādot uz problēmjautājumiem un risinājumiem situācijas uzlabošanai.

Modern society has growing concern about sex offenders and recidivism. Crime recidivism exists in every country, even in Latvia. Unfortunately, in Latvia crime recidivism has not been yet studied by the state which means that there isn't 100% reaction to reduce recidivism and problems causing it. The aim of this thesis is to research and gain information on statistics of recidivism and to give an overall analysis about effectiveness of applied instruments for recidivism rate reduction in Latvia. It is also important to find new instruments that can be used- working with sex offenders in order to enhance the effectiveness of that work. The result of this thesis is an in depth understanding about recidivism of sex offenders in Latvia, that includes findings concerning this matter and solutions for recidivism rate reduction.
Sex offender recidivism and its prevention
Keywords: Juridiskā zinātne; dzimumnoziegumi; recidīvā noziedzība; risks; riska novērtēšana; probācija