Viesītes ar lauku teritoriju inženierģeoloģiskais raksturojums - Grava, Elīna (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura tēmas izvēli ietekmēja gan būvniecības attīstība un pieaugums, gan tas, ka šī darba izstrāde ir sniegusi un papildinājusi praktiskās iemaņas, kā notiek inženierģeoloģisko apstākļu raksturošana. Bakalaura darba mērķis ir raksturot un novērtēt Viesītes ar lauku teritorijas inženierģeoloģiskos apstākļus. Kā uzdevumi tika izvirzīti katra elementa, kas raksturo inženierģeoloģiskos apstākļus, apskatīšanu, novērtēšanu. Teritorijas ģeoloģiskās uzbūves, hidroģeoloģisko apstākļu un teritorijas reljefa raksturošanai galvenokārt izmantoju arhīvu dokumentus, kartes un citus informācijas avotus. No praktiskās puses darba gaitā tika apsekota teritorija, veikta zondēšana, paraugu ņemšana, kurus vēlāk laboratorijā pētīju un analizēju, lai noteiktu smilšaino un mālaino grunšu tipus, kas ir ļoti svarīgs elements inženierģeoloģisko apstākļu novērtēšanai. Apkopojot rezultātus, tika secināts, ka Viesīte ar lauku teritoriju ir piemērota apbūvei, izņemot zonu, kur apbūves izmaksas būtu ļoti augstas un būtu nepieciešama detalizēta izpēte. Šeit 2 – 3 m biezus nogulumus virs glaciofluviāliem smiltsiežiem veido kūdra, dūņas un gruntsūdens līmenis nepārsniedz 2 m. Šādas teritorijas ir purvi Viesītes ar lauku pilsētu ziemeļos, ziemeļaustrumos, rietumos un Viesītes ezera rietumu un austrumu gali, kur ir vērojama pārpurvošanās.

Bachelor theme choice affected build upgrowth and development, and also, that this work manufacture has imparted and afforced practice acquirement, and how happends engineertehnologcal circumstance characterization. Bachelor work target is characterize and appraise Viesīte with rural area geotehnical conditions. Like task, was highlighted each element inspection, which characterize engineergeological circs. For teritory geological conformation, hidrogeological circumstances and teritory relief characterization, was chiefly used archive documents, maps and other information. From practical side business routine was examined teritory, done zoning, fugleman taking, witch later in lab was explored and analyse, so as to determine sandy and clay ground ilk, witch is very important element for engineergeological circumstances appraisal. Capsulating the results, was deduced, that Viesīte with its country teritory is apposite for build up, excluding zone, where build up costs could be very high and could be needful detailed trial. There 2- 3 metres silt above fluvioglacial sandrock makes peat, ooze and groundwater level dont overachieve 2 metres. These teritorry are mires in Viesites north, north-east, west and Viesites lake west and east end, where is seen paludification.
Geotechnical conditions of Viesite with rural area
Keywords: Ģeoloģija