Bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijas iespējas un prakse Latvijas sabiedrībā - Sudars, Aivis (Latvijas Universitāte, 2016)
Pēdējo gadu laikā ģeopolitiskās situācijas izraisītā aktīvā imigrantu plūsma no Tuvo Austrumu un Āfrikas reģioniem uz Eiropu tiek definēta kā migrācijas krīze. Dažādu tautību, kultūru un reliģiju cilvēki bēg no dienvidu valstīm labākas dzīves meklējumos. Eiropas valstīm cilvēkus, kuri bēg no kara un lūdz patvērumu ir pienākums uzņemt un palīdzēt šīm personām. Bēgļu integrācija sabiedrībā ir jautājums, kam tiek pievērsta īpaša uzmanība. Šajā pētījumā tika analizēta Eiropas migrācijas krīzē iesaistītie bēgļi un alternatīvo statusa ieguvušās personas, kā arī to integrācijas un prakses iespējas Latvijā, analizējot valsts institūciju sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijas iespējas un praksi Latvijā, kā arī izstrādāt priekšlikumus tās attīstībai. Pētījuma rezultāti liecina, ka integrācijas process Latvijā tiek uzsākts līdz ar patvēruma meklētāja ierašanos Latvijā. Sociālekonomiskās iekļaušanās modelis bēgļa vai alternatīvo statusu saņēmušajām personām Latvijā ir relatīvi jauns un tas ir jāpilnveido, uzlabojot sadarbību starp valsts institūcijām, nevalstisko sektoru un brīvprātīgajām biedrībām.

In recent years, the geopolitical situation caused by the active flow of immigrants from the Middle East and African regions to Europe is defined as a migration crisis. People of different nationalities, cultures and religions fleeing from the southern countries in search of a better life. European countries have a duty to accommodate and help people who are fleeing from war and regions of military conflicts. Integration of refugees into society is an issue that has a special attention. This study analyzed the migration crises in Europe involved refugees and persons of alternative status, as well as their integration and practices in Latvia analyzing the cooperation between state institutions and non-governmental organizations. Bachelor thesis aims to evaluate persons of alternative status and refugees integration capabilities and practices in Latvia, as well as to evolve proposals for development. The study shows that the integration process in Latvia starts when the asylum seeker arrives in Latvia. Socio-economic integration model of refugee or person of alternative status in Latvia is relatively new and it needs to be improved by developing cooperation between state institutions, non-governmental sector and voluntary associations.
Integration challenges and practices of refugees and persons with alternative status into Latvian society
Keywords: Ģeogrāfija; migrācijas krīze; bēgļi; alternatīvais statuss; sociālekonomiskā iekļaušanās