Latvijas tekošā konta deficīts - Ņikiforovs, Ivars (Latvijas Universitāte, 2010)
Finanšu liberalizācijas vilnis attīstības ekonomikā bieži tiek pavadīts ar ekonomikas sprādziena veida attīstību, proti, kad strauju ekonomiskās izaugsmes posmu nomaina finanšu krīze. Līdz ar finanšu tirgus liberalizāciju ekonomikā ieplūst liels ārzemju kapitāla apjoms, kas noved pie tekošā konta deficīta palielināšanās un ekonomikas attīstības buma pastiprinātas izaugsmes. Bieži šādi ekonomikas bumi ir cieši saistīti apjomīgu nekustamā īpašuma cenu un kredītu procentu likmju pieaugumu. Šī problēma pēdējos gados ir Ĝoti aktuāla Latvijas ekonomikai. Maăistra darba mērėis ir veikt nekustamā īpašuma cenu ekonometrisko analīzi, lai noteiktu nekustamā īpašuma cenu ietekmi uz Latvijas maksājumu bilances tekošo kontu. Maăistra darba izstrādes gaitā tika noskaidrots, ka Latvijas maksājumu bilances tekošais konts ir atkarīgs no nekustamā īpašuma cenām, kuras savukārt ir pozitīvi atkarīgas no iedzīvotāju ienākumiem un procentu likmes.

The financial liberalization wave in emerging markets often is associated with boom-bust cycles, when fast economic growth is followed by financial crisis. Financial liberalization in emerging markets has led to large capital inflows magnifying economic booms. Often these booms are associated with sizeable real estate and real exchange rate appreciation. This problem in last year’s is very common for Latvian economy. Main goal of work is to perform econometric analysis to find out how balance of payments is dependent on real estate prices. In production of work it has been found that current account of Latvian balance of payments is depending on real estate prices which are positively correlated with income of population and real exchange rate.
Current Account Deficit in Latvia
Keywords: Ekonomika