Reklāmas ētikas nozīmīgums un ievērošana. Optikas zīmolu “Outlet Optika”, “Fielmann” un “Pasaules Optika” reklāmu analīze - Anspoka, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2018)
Šajā bakalaura darbā pētījuma problēmas fokuss ir uz optikas zīmolu Pasaules Optika, Outlet Optika un Fielmann reklāmās izmantotajiem vizuālās komunikācijas instrumentiem un objektiem, kas pētīti no 2017. gada februāra līdz 2018. gada februārim, lai noskaidrotu kopsakaru ar darba teorijas daļā apskatīto materiālu par reklāmas ētiku un reklāmas uztveri ietekmējošajiem aspektiem. Otrs akcents ir likts uz daļēji strukturētajām intervijām, kuras tika veiktas ar nozares speciālistiem, lai noskaidrotu dažādu ar reklāmu un reklāmas ētiku saistītu un kompetentu cilvēku viedokļus, salīdzinātu tos un iegūtu kvalitatīvus un analizējamus datus. Darba mērķis ir izpētīt reklāmas tendences un pieņemtos risinājumus optikas zīmolu Pasaules Optika, Outlet Optika un Fielmann reklāmās, izprast to atbilstību ētiskas reklāmas izpratnei un novērtēt katras optikas izmantotās komunikācijas atšķirības un līdzības. Primārie uzdevumi ir atlasīt pētāmās reklāmas, veikt daļēji strukturētās intervijas, noteikt reklāmu vēstījumu veidojošos elementus, izmantojot semiotisko analīzi, apkopot intervijās iegūtos datus, salīdzināt ekspertu viedokļus, balstoties uz viņu pārstāvēto nozari, izdarīt secinājumus par iegūtajiem datiem. Teorētiskā daļa tiek balstīta par reklāmas, reklāmas uztveres un sabiedrības tēmām, ētiku, kas padziļināti apskata tieši komunikācijas un reklāmas ētikas teoriju. Metodoloģijas daļā tiek apskatītas trīs darbā izmantotās pētniecības metodes, respektīvi, semiotisko analīzi, daļēji strukturēto interviju un kvalitatīvo kontentanalīzi. Iegūtie rezultāti ļauj izdarīt secinājumus par reklāmas ētikas jautājuma nozīmi, kas ietekmē reklāmas uztveri un kāpēc analizēto optikas zīmolu reklāmas un to vēstījumi tiek uztverti dažādi. Atslēgas vārdi: reklāma, reklāmas ētika, reklāmas uztvere, Pasaules Optika, Outlet Optika, Fielmann.

In this bachelor's work, the focus of the problem is on the optics brand Pasaules Optika, Outlet Optika and Fielmann advertisements for visual communications instruments and the objects that explore between February 2017 and February 2018 to find out an overview of the material dealt with in the part of the working area about advertising ethics and aspects affecting advertising perceptions. The second accent is on partly structured interviews that have been carried out with industry specialists to find out the views of different advertising and advertising ethics and competent people, compare them and obtain qualitative and analytical data. The aim of the work is to explore advertising trends and accepted solutions for the optics brand Pasaules Optika, Outlet Optika and Fielmann advertisements, understand their relevance to ethics advertising awareness and assess the differences and similarities between the communications used by each optics. Primary tasks include selecting investigational advertisements, conducting semi – structured interviews, identifying advertisements message building elements through semiotic analysis, collecting data collected in interviews, comparing experts’ views based on the sector represented by them, drawing conclusions on the data obtained. The theoretical part is based on advertising, advertising perceptions and social themes, ethics that examine in depth the theory of communication and advertising ethics. The part of the methodology covers three research methods used in work, namely semiotic analysis, semi – structured interview and qualitative content analysis. The results obtained allow to draw conclusions on the importance of an advertising ethics issue that affects the perception of advertising and why the advertisements of the optics brands and their messages are perceived differently. Key words: advertising, promotional ethics, promotional perception, Pasaules Optika, Outlet Optika, Fielamann.
Significance and compliance to advertisement ethics. Analysis of optic brands "Outlet Optika", "Fielmann", and "Pasaules Optika" advertisements
Keywords: Komunikācijas zinātne; reklāma; reklāmas ētika; reklāmas uztvere; Pasaules Optika; Outlet Optika