Eiropas Savienības pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai tiesiskie aspekti - Vingre, Alīna (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba nosaukums: Eiropas Savienības pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai tiesiskie aspekti Darba autore (s): Alīna Vingre Zinātniskais vadītājs: mag.iur.,lektors Arnis Buka Bakalaura darba apjoms: 41 lappuse, 2 pielikumi, 56 literatūras avoti. Pētījuma mērķis: analizēt ar Eiropas Savienības pievienošanos Eiropas Cilvēktiesību konvencijai saistītās izmaiņas Eiropas Savienībā cilvēktiesību jomā. Pētījuma priekšmets: Eiropas Savienības pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai tiesiskais pamats, pievienošanās kārtība, starpinstitucionāla sadarbība konvencijas kontrolē. Pētījuma objekts: Eiropas Cilvēktiesītbu konvencijas loma Eiropas Savienības tiesību sistēmā pēc pievienošanās Pētījuma uzdevumi: Izpētīt Eiropas Savienības kompetenci un tās robežas cilvēktiesību jomā, Eiropas Cilvēktiesību konvencijas statusu, interpretāciju un piemērošanu Eiropas Savienības tiesību sistēmā pēc pievienošanās. Veikt Eiropas Savienības pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai analīzi, izcelt galvenos problēmjautājumus, izstrādāt iespējamo pievienošanās nosacījumu saturu un to īstenošanas shēmu. Atrast galvenos problēmjautājumus pēc pievienošanās institūciju sadarbībai Konvencijas kontroles mehānisma realizācijai. Pētījuma metodes: analītiskā, vēsturiskā, iegūtās informācijas izvērtēšana, salīdzinošā metode, sistēmiskā metode un praktiskā pētījuma metode. Pētījumā iegūtie rezultāti: Tika analizēta Eiropas Savienības kompetence cilvēktiesību jomā, Eiropas Cilvēktiesību konvencijas piemērošana un interpretācija Eiropas Savienības tiesību sistēmā, kā arī Eiropas Savienības pievienošanās būtiskie nosacījumi un konvencijas kontroles mehānismu realizācija. Pētījums var tikt turpināts maģistra darbā, vairāk pievēršoties Konvencijas kontroles mehānismu īstenošanas problēmjautājumiem un nepieciešamiem uzlabojumiem Eiropas Savienības dalības kontekstā. Secinājumi, priekšlikumi un rekomendācijas: Eiropas Savienības pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai prasa Savienības kompetences paplašināšanu, kā arī tiesisko mehānismu izveidi Eiropas Savienības ietvaros konvencijā nodrošināto indivīdu tiesību realizācijai.

Theme: The Legal Aspects of the European Union`s accesion to the European Covention on Human Rights Author: Alina Vingre Scientific Adviser: mag.iur., lector. Arnis Buka The paper contains: 41 pages, 2 appendix, 56 bibliography sources were used to make a research and to write the paper. The aim of research is to analyze the changes in the European Union on human rights related of the European Union accesion to the European Convention on Human Rights The subject of the research: The Legal basis of European Union accession to the European Convention on Human Rights, the order of accession and the cooperation between organisations in the control of the Convention The object of the research: European Convention on Human Rights Status of the European legal system after accession to the Convention The objectives: Studying of the competence of the European Union and the restriction of that in sphere of human rights, the status, interpretation and application of the European Convention on human rights in legal system of the European Union after the accesion. To carry out the analysis of an order of accesion of the European Union to the European Convention on Human Rights. Allocating key problems, to develop potentially possible conditions of the accesion treaty, the maintenance and an order of theire realization. To find key problems of the organization of cooperation between institutions for realization of the mechanism of protection of the Convention after accesion. The methods of research: analysis, historical method, evaluation of an obtained information, , comparative method, systematic method, method of practical research. As the result of the research: The European Union's competence in human rights were analyzed, as well as European Convention on Human Rights application and interpretation in legal system of the European Union, and the essential conditions of the accession to the Convention and implementation of control mechanisms of the Convention. Conclusions, suggestions and recommendations: European Union accession to the European Convention on Human Rights calls for the extension of European Union competence, as well as the creation of legal mechanism within the framework of the institutional system of the European Union to let individuals to realize the protection according to the Convention
The Legal Aspects of the European Union`s accesion to the European Covention on Human Rights
Keywords: Juridiskā zinātne