Zēnu diskriminējošas attieksmes pret sievietēm veidošanās skolotāju sieviešu vadītajā mācību procesā. - Lapiņa, Dita (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma ir zēnu diskriminējošās attieksmes pret sievietēm veidošanās skolotāju sieviešu vadītajā mācību procesā. Maģistra darbs ir teorētiski praktisks pētījums, kurā ir 3 teorētiskās nodaļas un 1 pētījuma nodaļa. Pētījuma mērķis ir izpētīt sieviešu skolotāju ietekmi uz zēnu attieksmes pret sievietēm veidošanos. Darba teorētiskā daļa tiek balstīta uz Brokānes L. (2007), Skelton C. un Francis B. (2006), Sorokin P. A. (1992), Giddens A. (1997), Serbin (1993), Bicklen S. K. un Smulyan L. (2000), Bordens K. S. un Horowitz I. A. (2000) un Omārovas S. (1996) izteiktajām atziņām un idejām. Tika pielietotas sekojošas pētījumu metodes: literatūras analīze, aptauja un intervija. Tika iegūti gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi dati, kuri tika analizēti, interpretēti un tika izstrādāti šādi galvenie secinājumi: skolotāju un skolēnu (zēnu) apziņā esošie dzimumu stereotipi ietekmē to uzvedību klasē un attieksmi pret pretējo dzimumu; skolēni (zēni) skolotājas redz kā sievietes un tāpēc skolotāju stereotipiskās, pat iespējami diskriminējošās darbības, sekmē negatīvas attieksmes pret sievietēm veidošanos. Atslēgas vārdi: dzimte, dzimumidentitāte, dzimumu stereotipi, sieviešu diskriminācija, skolotājas sievietes

The theme of The Master Paper is the formation of discriminative attitude towards women in boys during the learning process carried out by women teachers. The Master Paper is a theoretically practical research which consists of 3 theoretical chapters and 1 research chapter. The aim of the research is to explore the women teachers’ influence on the formation of discriminative attitude towards women in boys. The theoretical part is based on the cognitions and ideas of Brokāne L. (2007), Skelton C. and Francis B. (2006), Sorokin P. A. (1992), Giddens A. (1997), Serbin (1993), Bicklen S. K. and Smulyan L. (2000), Bordens K. S. and Horowitz I. A. (2000) and Omārova S. (1996). The following research methods were used: the analysis of literature, survey and interview. The gathered data were qualitative and quantitative, which were analyzed, interpreted and the following conclusions were made: the existing gender stereotypes in the cognition of women teachers and boys influence their behaviour in the classroom and their attitude towards the opposite sex; students (boys) see teachers as women and, therefore, the stereotypical, even discriminative actions, promote the formation of negative attitude towards women. Key words: sex, gender, gender identity, gender stereotypes, women discrimination, women teachers
Formation of discriminative attitude towards women in boys during the learning process carried out by women teachers.
Keywords: Pedagoģija