Nākotnes orientācijas saistība ar implicītās intelekta teorijas domāšanas veidiem - Murāns, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija izpētīt potenciālo saistību starp indivīda nākotnes orientāciju un implicītās intelekta teorijas domāšanas veidiem. Pētījuma izlasi veido 79 respondenti vecumā no 20 līdz 53 gadiem (M = 27,04; SD = 8,96), no tiem 60 sievietes, 18 vīrieši un 1 nebināra persona. Pētījumam piemīt korelatīvs dizains. Datu ievākšanai tika izmantota Individuālā nākotnes orientācijas skala (Individual Future Orientation Scale, Koļesovs, 2017) un Pašuztvertā intelekta skala bērniem (Implicit Theories of Intelligence Scale for Children, Blackwell et al., 2007). Pētījumā iegūtie rezultāti norāda uz statistiski nozīmīgām, bet vājām saistībām starp pašuztverto intelektu un nākotnes orientāciju. Pozitīvas saistības tika novērotas starp izaugsmes domāšanu un nākotnes orientācijas motivācijas un kognitīvo skalu, bet negatīvas – uzvedības skalu.

The aim of this study was to investigate the potential relationship between an individual’s future orientation and implicit theory of intelligence mindsets. The study sample consisted of 79 respondents aged 20 to 53 years old (M = 27,04; SD = 8,96), of which 60 are women, 18 men, and 1 non-binary person. The study has a correlative design. The Individual Future Orientation Scale (IFOS), (Kolesovs, 2017) and the Implicit Theories of Intelligence Scale for Children (ITIS), (Blackwell et al., 2007) were used for data collection. The results of the study indicate statistically significant but weak associations between growth mindset and future orientation. Positive correlations were observed between growth mindset and the motivational and cognitive scales of future orientation, and negative correlations with the behavioral scale.
Relationship Between Future Orientation and Implicit Theory of Intelligence Mindsets
Keywords: Psiholoģija; pašuztvertais intelekts; nākotnes orientācija; implicītas pārliecības; growth mindset; future orientation