Mūsdienu krievu romāna žanrs literārās balvas "Krievu Bukers" kritiskajā diskursā. - Volovika, Veronika (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs ir veltīts mūsdienu krievu romāna žanra pētījumam literārās balvas „Krievu Bukers„ kritiskā diskursā par 2014-2015 g. Nospraustā mērķa sasniegšanai darba autore izpētījusi pastāvošus literatūrzinātniskos un kritiskus darbus, kas veltīti romāna kā žanra problemātikai, mūsdienu romāna pētīšanas problēmām un romāna žanra attīstības tendencēm, mūsdienu kritiska diskursa problēmām. Par mērķi darbā kalpo romāna žanra attīstības tendēnču atklāšana. Pirmajā daļā ir izklāstāmi teorētiski pamatjautājumi, kuri ir nepieciešami pētījumam. Otrajā, saskaņā ar liktajiem uzdevumiem, ir izklāstāma kritiska informācija par mūsdienu romāna žanra attīstības virzieniem un tendencēm. Trešajā nodaļā tiek veikta apbalvoto romānu struktūras elementu, kas it izcelti kritiskā diskursā priekš padziļinātas praktiskās analīzes. Pētījums var ieinteresēt filologus, kas nodarbojas ar līdzīgu problemātiku, kā arī visus lasītājus, kurus interesē šis jautājums.

Current work is devoted to a research of the genre of contemporary novel in critical discourse of literature award “Russian Booker”. In order to achieve this goals, author analysed existing literature science and critical works, which are devoted to a novel problems as a genre, contemporary novel research problems, contemporary novel trends and present critical discourse problems. Purpose of this research is to identify and reveal novel trends. Work consists of three main chapters. First is devoted to a theoretical basis and issues which are needed for research and analysis. Second part, in accordance with objectives, contains contemporary novel critical information about novel trends as a genre. Third chapter reveals awarded novels structure elements, which are highlighted in critical discourse for detailed analysis. This study should be interesting to philologists, who work in a similar field, and anyone else who is interested in this topic.
The Genre of a Contemporary Russian Novel in the Critical Discourse of a Literary Prize "Russian Booker".
Keywords: Filoloģija; Romāns; «Krievu Bukers»; kritiskais diskurss; literārās prēmijas