Lēmumu pieņemšanas process par Eiropas Savienības fondu projektu iesniegumiem - Kvartenoka, Ilze (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt sadarbības iestādes lēmumu pieņemšanas procesu par Eiropas Savienības fondu projektu iesniegumiem, atklājot procesa problemātiskos aspektus un analizējot to iespējamos risinājumus. Pētījuma rezultātā izdarīti secinājumi par administratīvā procesa uzsākšanas lietderības apsvērumu ierobežojumiem, kā arī tiesību normu saprātīgas piemērošanas principa attiecināmību uz vērtēšanas kritērijiem un to piemērošanas metodikas tiesisko dabu. Secināts, ka lēmumu pieņemšanas procesa termiņi ir jādiferencē starp atlasēm un jāpiesaista projektu iesniegumu iesniegšanai atvēlētajam laika posmam. Ir izteikti priekšlikumi gan ārējos, gan iekšējos normatīvajos aktos iekļaut procedūru izņēmumus attiecībā uz gadījumiem, kad atklātās projektu iesniegumu atlasēs neveidojas faktisks konkurss. Ir konstatēta atsevišķu, regulējumā ietvertu normu nelietderība. Konstatēts, ka projektu iesniegumu vērtēšanas kritēriju dalījums precizējamos un neprecizējamos kritērijos ierobežo procesa dalībnieka tiesības.

The aim of the Master thesis is to study the decision-making process of the co-operation institution regarding the project applications of the European Union funds, by revealing the problematic aspects of the process and analyzing possible solutions. As a result of the research, conclusions have been drawn regarding the limitations of the considerations of the usefulness of initiating the administrative proceeding. as Also, the applicability of the principle of reasonable application of legal norms to the evaluation criteria and the legal nature of the methodology for applying the criteria has been assessed. It is concluded that the deadlines for the decision-making process should be diversified between the selections and linked to the time given for the submission of project applications. Proposals have been made to include procedural exceptions in both external and internal legal acts in cases where there is no actual competition in the open selection of project applications. Also, the uselessness of certain norms included in the regulation are recognized. It has been established that the determination of clarifiable and unspecified project application evaluation criteria restricts the rights of a participants.
Decision making process for the project applications of the European Union funds
Keywords: Tiesību zinātne; administratīvā procesa problēmas; Eiropas Savienības fondu projekti; izņēmumi; tiesību normu piemērošana; lēmumu pieņemšana