Enerģijas un sporta dzērienu ietekme uz sportisko sniegumu - Buholca, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Enerģijas un sporta dzērieni, kā brīvi pieejami sporta uztura produkti un sportistu vidū iecienīti dzērieni, palīdz fizisko un kognitīvo spēju uzlabošanā, uzturēšanā. Šie dzērieni satur gan kopīgu (galvenais neskaidrību iemesls patērētāju vidū), gan atšķirīgu vielu kombinācijas, kas atbild par īslaicīgu un stimulējošu (enerģijas dzērieni) vai ilgtermiņa un uzturošu (sporta dzērieni) iedarbību. Pētnieciskā darba mērķis bija noskaidrot enerģijas dzērienu un sporta dzērienu sastāva un lietošanas nepieciešamības atšķirības, to ietekmi uz sportisko sniegumu. Darbā izmantota teorētiskā metode (zinātniskās literatūras analīze) un aptauja tiešsaistes formātā pēc ērtuma principa, veikts sastāvdaļu salīdzinājums. No ievāktās informācijas un rezultātiem tika izdarīti secinājumi. Sportisti, izvēloties enerģijas un sporta dzērienus, var uzlabot rezultātus, tomēr tas ir atkarīgs no izdzertā daudzuma un biežuma, slodzes veida un intensitātes, produkta kategorijas un indivīda zināšanām. Enerģijas un sporta dzērieni var būt sniegumu uzlabojoša un labsajūtu veicinoša sastāvdaļa, tomēr sportistam jāapzinās dzēriena nepieciešamība un funkcionalitāte. Enerģijas dzēriens – enerģijas atjaunošanai; sporta dzēriens – dehidratācijas novēršanai.

Energy and sports drinks, as freely available sports nutrition products and popular beverages among athletes, help improve and maintain physical and cognitive abilities. These drinks contain both common (the main cause of confusion among consumers) and different combinations of substances responsible for short-term and stimulating (energy drinks) or long term and sustainig (sports drinks) effects. The aim of the research was to examine the differences in the composition and need for use of energy and sports drinks, and their impact on athletic performance. The author of this work used a theoretical method (an analysis of scientific literature) and a survey in an online format based on the principle of convenience, and a comparison of components was made. Conlusions were drawn from the analysis of the collected information. Athletes can improve their performance by choosing energy and sports drinks, however, it depends on the amount and frequency consumed, the type and intensity of the exercise, the product category, and the individual’s knowledge. Energy and sports drinks can be a performance-enhancing and wellness-promoting component, but the athlete must be aware of the necessity and functionality of the drink. Energy drink – to restore energy; sports drink – to prevent dehydration.
The impact of energy and sports drinks on athletic performance
Keywords: Sporta zinātne; enerģijas dzērieni; sporta dzērieni; sastāvdaļas; sportisti; sasniegumi