Vermikomposta un slāpekļa ietekme uz sēklu dīgšanu un fotosintētisko procesu aktivitāti kaņepju augos - Dudele, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Sējas kaņepes (Cannabis sativa L.) ir nozīmīgs kultūraugs, jo no tām iegūst diva veida produkciju – sēklas un šķiedru. Literatūrā trūkst pētījumi par vermikomposta ietekmi uz kaņepju sēklu dīgšanu un slāpekļa mēslojuma ietekmi uz fizioloģisko procesu norisi kaņepēs. Darba mērķis: noskaidrot kādas ir optimālās vermikomposta koncentrācijas kaņepju sēklu dīgšanai un slāpekļa mēslojuma ietekmi uz fizioloģisko procesu norisi un ražu sējas kaņepēm. Diedzējot Latvijas izcelsmes sējas kaņepju ‘Pūriņi’ sēklas 10% un 50% kartupeļu gremzdu, nosēddūņu un liellopu mēslu vermikomposta šķīdumos, noskaidroja, ka dažādu veidu un koncentrāciju ietekme uz kaņepju sēklu dīgšanu ir atšķirīga. Vislabāk sēklu dīgšanu ietekmē liellopu mēslu 50% vermikomposta šķīdums – 6% lielāka dīgtspēja un 23% lielāka dīgšanas enerģija kā kontroles variantā. Sēklu dīgšanu būtiski ietekmē vermikomposta šķīdumu koncentrācijas. Lielo koncentrāciju (50%) šķīdumu variantos dīgtspēja ir lielāka, nekā mazo koncentrāciju (10%)

Fibre hemp (Cannabis sativa L.) is one of the most rewarding crops, because it can be used to produce two products – seeds and fibre. Although there are many researches about hemp, we still lack information about the effect of vermicompost on hemp seed germination and effect of nitrogen fertilizer on their physiological processes. The aim of this research is to find out the optimal concentration of vermicompost extract to hemp seed germination, effect of nitrogen fertilizer on physiological processes and yield of fibre hemp. After analizing seed germination depending on 10% and 50% potato sapwood, perched sludge and cow manure vermicompost extracts, the results showed that effects of various types of extracts on seed germination are different. The seed germination was incresead by cow manure 50% vermicompost extract. It increased germination viability by 6% and germination vigour by 23%, compared to control. Seed germination is affected by concentration of vermicompost extract. 50%
Effect of vermicompost and nitrogen on seed germination and activity of photosynthetic processes in hemp plants
Keywords: Bioloģija