Salīdzinājums un tā funkcionālā nozīme Senekas „Vēstulēs Lucīlijam par ētiku” - Poga, Aija (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba Salīdzinājums un tā funkcionālā nozīme Senekas Vēstulēs Lucīlijam par ētiku mērķis ir izpētīt salīdzinājuma veidus saturiskā un formas aspektā Senekas Vēstulēs Lucīlijam, kā arī noskaidrot to funkcionālo nozīmi autora morāli ētisko priekšstatu atklāšanā. Darba autore izvirzīja hipotēzi, ka salīdzinājumi ir apzināti autora veidoti, lai padarītu lasītājam uztveramāku praktiskās morāles vēstījumu. Mērķa sasniegšanai izvirzīti sekojoši uzdevumi: iepazīties ar Senekas stila raksturiezīmēm un stoicisma pamatnostādnēm, noskaidrot, kas ir salīdzinājums gan antīkajos avotos, gan mūsdienu teorētiskajā literatūrā, atlasīt Senekas salīdzinājumus un veidot to klasifikāciju, izvērtēt salīdzinājuma funkcionālo nozīmi kā Senekas ētisko vērtību akcentētāju. Darba gaitā tika izpētīti salīdzinājumi Senekas 124 vēstulēs, kas tika apskatīti gan formas, gan satura ziņā izpētot to funkcijas. Pētījuma rezultātā apstiprinājās izteiktā hipotēze. Atslēgas vārdi: Seneka, salīdzinājums, stoicisms, vēstule, funkcionālā nozīme

The aim of the research project Simile and its Functional Meaning in Seneca's Moral Epistles to Lucilius is to examine the content and form of simile in letters of Seneca and to clarify its functional meaning in disclosing author’s moral views. The author has advanced a hypothesis, that the simile used by the writer is constructed with an intent to make the reader perceptible of moral information. The objectives assigned to reach the aim: to get acquainted with Seneca’s style and Stoicism viewpoint, to explore the simile in ancient sources, as well as in modern scientific literature to select similes of Seneca and classify them, to appraise the meaning of similes in letters as means for stressing Senecas moral view. Research results affirm the advanced hypothesis. Keywords: Seneca, simile, Stoicism, letter, functional meaning
Simile and its Functional Meaning in Seneca's „Moral Epistles to Lucilius”
Keywords: Filoloģija