Smaržu semantika latviešu valodas digitālajā resursā - Liepiņa, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis ir smaržu aprakstošo vārdu semantikas noteikšana latviešu valodā izmantojot korpusu ar avotiem no interneta resursiem. Darbā tiek apskatīta smaržu ietekme uz asociāciju veidošanu un ietekmi uz valodas emocionālo nokrāsu. Apstrādājot datus, iegūtus no vietnē “korpuss.lv” pieejamajā korpusā “Emuāri” un izmantojot atslēgvārdus “smarža”, “aromāts” un “smaka”, tika analizēta un apstrādāta attiecīgo vārdu emocionālā nokrāsa un šo nokrāsu attiecības vienai ar otru. Tika novērots, ka vārdi ar pozitīvu emocionālo nokrāsu parādās visbiežāk izveidotajā izlasē.

The main purpose of the research is the determination of semantics within words describing smells in Latvian using a corpus containing resources only from online materials. Within the research done, an observation is made about the creation of associations and its impact on emotiveness of the language. By processing the data, that was collected from the corpus "Emuāri" ("Blogs"), available on the "korpuss.lv" website, and using keywords such as "smarža" ("smell" in a neutral emotive context), "aromāts" ("aroma" and describes a smell used in a positive emotive context) and "smaka" ("smell" but in a negative emotive context), it was analysed, and word emotiveness processed. It was observed that within the data collected, words with positive emotive meaning were encountered the most.
Semantics of smells in the Latvian digital resource
Keywords: Datorzinātne; oža; emocionālā nokrāsa; korpuss; semantika; smarža