Patērētāja maksāšanas rīka izvēli ietekmējošie faktori - Straujums, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2025)
Mūsdienās arvien populārāki kļūst alternatīvi maksāšanas rīki skaidrai naudai kā maksājumu kartes un, pēdējā laikā, mobilie maksājumi, taču gandrīz puse maksājumu Latvijā tirdzniecības vietās joprojām tiek veikti skaidrā naudā. Šo ietekmē vairāki faktori kā maksāšanas rīka pieejamība patērētājiem un metodes pieņemšana tirdzniecības vietā, taču arī patērētāju maksājumu rīku uztverei ir būtiska nozīme, jo izvēli kā maksāt beigās pieņem patērētājs. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot Latvijas patērētāju maksāšanas instrumentu izvēli ietekmējošos, ar maksājumu instrumenta uztveri saistītos, faktorus. Lai sasniegtu mērķi autors veica Latvijas patērētāju aptauju. No aptaujas rezultātiem nevar veikt vispārināmus pieņēmumus par Latvijas patērētājiem, jo ievērojami trūku respondentu ar vidējo izglītību un vecuma grupās 55 gadi uz augšu. Taču par respondentu uztveri analīzes rezultātā var secināt, ka skaidrās naudas pievilcība ir tās anonimitātē un patstāvībā no starpniekiem, taču bezskaidras naudas rīku priekšrocības meklējamas to ātrumā, vieglajā izmantošanā un ērtībā. Skaidrās naudas trūkumi saistīti ar tās fizisko ierobežojumu, un bezskaidras naudas rīkiem ar ierobežoto pieņemšanu un drošības riskiem.

Alternative payment methods to cash, such as payment cards and, more recently, mobile payments, are becoming increasingly popular; however, almost half of payments at the point of sale in Latvia are still made with cash. This is influenced by different factors, such as the availability of payment methods to consumers and the acceptance of those methods at points of sale. Additionally, consumer perceptions of payment methods play a significant role, as the consumer makes the final choice of payment method. The aim of this bachelor’s thesis is to identify payment method preference and perceived factors influencing Latvian consumers choice of payment. To achieve this goal, the author conducted a survey of Latvian consumers. The results of the survey cannot be used to make generalized conclusions about all Latvian consumers, as there was a significant lack of respondents with secondary education and those aged 55 and above. However, based on the analysis of respondents perceptions, it can be concluded that the appeal to cash lies in its anonymity and independence from intermediaries, while for cashless payments speed, ease of use, and convenience are valued. The disadvantages of cash are related to its physical limitations, and for cashless methods the disadvantages lie in limited acceptance and security risks.
Factors affecting consumer’s choice of payment instrument
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; maksājuma rīka preference; maksājumu rīku uztvertās priekšrocības un trūkumi; tirdzniecības vieta; Latvijas patērētāji