Paražas, tradīcijas un likumi musulmaņu ģimenēs mūsdienu Ēģiptē - Uskova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba autors: Jūlija Uskova. Darba tēma: Paražas, tradīcijas un likumi musulmaņu ģimenēs mūsdienu Ēģiptē. Darba veids: Bakalaura darbs. Studiju programma: Āzijas studijas. Darba zinātniskais vadītājs: asociētais profesors Jānis Ešots. Darbs ir veltīts mūsdienu musulmaņu ģimenes tradīcijām un paražām, tajā tiek apskatīts, kādai ir jābūt musulmaņu ģimenei un kā šariata normas ir savienojamas ar mūsdienu realitātēm. Tiek analizētas atļautā un aizliegtā kategorijas, kā arī šariata juridiskās un morāli ētiskās normas, kas attiecas uz ģimeni. Islāms piešķir milzīgu nozīmi ģimenei. Musulmaņu ģimenes unikalitāte ir pierādīts fakts. Ēģipte ir viena no tām valstīm, kur musulmaņu ģimenes tradīcijas un paražas saglabājušās no seniem laikiem un turpina pastāvēt vēl mūsdienās, protams, nedaudz izmainītā veidā. Šīs tradīcijas tiek apskatītās šajā darbā. Darbā ir izmantoti klasiskie islāma avoti, materiāls tiek kritiski analizēts, un, protams, tiek ņemta vērā mūsdienu realitāte. Darbā tiek izskatītas situācijas, kas var izveidoties musulmaņu ģimenēs mūsdienu pasaulē, ņemot vērā masu mēdiju izaicinājumus, kā arī to, ka Rietumu kultūras ietekme arvien pastiprinās un atstāj graujošu iespaidu uz musulmaņu ģimeni. Darba kopējais apjoms 50 lappuses, darbā izmantoti 14 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: musulmaņu ģimene, ģimenes tradīcijas, islāms, šariata likumi, Ēģipte, Korāns.

Author: Jūlija Uskova Theme: Custom, traditions and laws in muslim families in contemporary Egypt Type of work: Bachelor work Study programme: Asian studies Scientific leader: associated professor Jānis Ešots This work is dedicated to traditions and customs in modern muslim families. It describes what a muslim family should look like and in what way the Shariah norms exist in modern day reality. The legal and moral Shariah norms, both accepted and prohibited, are being analysed. Islam gives a huge importance to a family. The uniqueness of a muslim family is a proven fact. Egypt is one of the countries which keeps muslim family traditions since ancient times and they continue to exist in modern day Egypt, with some changes. These traditions are being considered in this work. Classical islamic sources have been used, the material is being critically analysed taking into account the present day reality. Various life situations are being contemplated, which are possible to develop in modern families, taking into account mass media challenges as well as the growing influence of the Western culture, especially its damaging influence on muslim families. The work contains 50 pages, literature used 14. Key words: muslim family, family traditions, Islam, Shariah laws, Egypt, Quran.
Custom, Traditions and Laws in Muslim Families in Contemporary Egypt
Keywords: Āzijas studijas