Formalizētas specifikācijas vadīta testēšana - Capa, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir veltīts programmatūras uzticamības un pareizības uzlabošanai, izmantojot jaunu testēšanas tehniku. Piedāvātā testēšanas tehnika balstās uz modeļu vadītu testēšanu, kur par modeli izvēlēts datu kvalitātes modelis. Testēšanas ietvaros programmatūras specifikācija tiek izstrādāta ar augstu abstrakcijas līmeni, kas satur datu objektus un nosacījumus. Tiek aplūkoti sistēmā ievadāmie datu objekti un ar datu objektu kvalitātes priekšnosacījumiem pārbaudīta ievadāmo datu pareizība. Pēc datu ievades sistēmā tiek salīdzināta ievadāmo datu objektu un datubāzē saglabāto vērtību atbilstība, izmantojot datu objektu kvalitātes novērtēšanas pēcnosacījumus. Piedāvātā testēšanas tehnika aprobēta, testējot uzņēmuma sistēmu un veicot iegūto rezultātu analīzi.

This paper is devoted to software's reliability and correctness improvements using new testing technique. Proposed testing technique is based on model based testing, where data quality model serves as chosen model. Software specification is created with high level of abstraction containing data objects and conditions for purpose of testing. Data objects to be inserted into system is inspected and correctness of input data is checked using data object quality preconditions. After data inserting into system insertable data object values and in database saved data values conformity is checked using data object quality postconditions. The proposed testing technique is approbated by testing company's software system and analyzing obtained results.
Formalized specification driven testing
Keywords: Datorzinātne; modeļu vadīta testēšana; datu kvalitātes modelis; datu objektu kvalitātes priekšnosacījumi; datu objektu kvalitātes pēcnosacījumi