Mihaela pievienošana jonu šķidrumu vidē - Ločmele, Helēna (Latvijas Universitāte, 2016)
Mihaela pievienošana jonu šķidrumu vidēs. Zinātniskais vadītājs Dr. habil. chem., prof. Andris Zicmanis. Maģistra darbs, 45 lappuses, 5 tabulas, 7 attēli, 38 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darbā ir veikts literatūras apskats par Mihaela pievienošanu, tās mehānismu un iespējamajiem reakcijas uzlabojumiem, veicot to jonu šķidrumu vidē. Ir veikts ieskats jonu šķidrumu veidos, to sintēzē. Eksperimentāli veiktas 4 Mihaela pievienošanas reakciju sērijas. Iegūtie pievienošanas produkti raksturoti ar 1H KMR spektroskopijas metodi. Izanalizēti optimālākie apstākļi šo reakciju norisei un uzstādītas hipotēzes iespējamo problēmu risinājumam. Izdarīti secinājumi, ka iespējams aizstāt organiskos šķīdinātājus ar jonu šķidrumiem, un izvērtēti labākie reaģenti un apstākļi.

Michael addition catalyzed by ionic liquids. Supervisor Dr. habil. chem., prof. Andris Zicmanis. Master degree thesis in organic chemistry, 45 pages, 5 tables, 7 figures, 47 literature references, 1 appendices. In Latvian. In this research project, a literature review about Michael addition and its reaction mechanism has been done. There have been discussed possible improvements by the ionic liquid environment. In the experimental part, there have been done 4 reaction series of Michael addition. Structure of addition products have been verified by 1H NMR spectroscopy. Based on these data, analysis of the optimal conditions was set. In conclusion, there have been evaluated the benefits of replacing organic solvents with ionic liquids and found the best reagents and conditions for Michael addition.
Michael addition catalyzed by ionic liquids
Keywords: Ķīmija; MIHAELA PIEVIENOŠANA; ZAĻĀ ĶĪMIJA; JONU ŠĶIDRUMI; FLUORĪDA ANJONS