Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā kopš 2004.gada un to noteicošo faktoru analīze - Vecumniece, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarbā „Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā kopš 2004.gada un to noteicošo faktoru analīze” tiek analizēti makroekonomiskie un institucionālie faktori, kas ietekmē ĀTI piesaistes iespējas. Tā mērķis ir ar gravitācijas modeļa palīdzību noskaidrot faktorus, kas ir nozīmīgi ĀTI piesaistē Latvijā, un izstrādāt ieteikumus, kā palielināt ienākošās ĀTI ar reformu palīdzību. Pēc regresijas analīzes var secināt, ka darba ražīgums, valūtas maiņas kurss, IKP uz vienu iedzīvotāju, kopēja robeža, inflācija, tirgus atvērtība, izaugsme ir nozīmīgi makroekonomiskie faktori, bet korupcijas apkarošana, izglītības kvalitāte, likumdošanas kvalitāte ir nozīmīgi institucionālie faktori ĀTI piesaistīšanai. Ņemot vērā izmaksas un nepieciešamo piepūli, visefektīvāk būtu veikt reformas izglītības sistēmā, bet korupcijas apkarošanai jābūt ilgtermiņa mērķim.

The Bachelor’s Thesis "An Analysis of the Determinants of Foreign Direct Investments in Latvia since 2004" analyses macroeconomic and institutional factors that influence possibilities to attract FDI. The main aim of the paper is to determine the factors that are significant for attracting FDI in Latvia using the gravity model and to prepare suggestions how to boost incoming FDI with the help of reforms. According to the regression analysis it is concluded that labour costs, exchange rate, GDP per capita, geographical proximity, inflation, openness to trade and growth are significant macroeconomic factors, whereas control of corruption, education quality, regulatory quality are significant institutional factors for attracting FDI. Taking into account costs and effort, the most effective would be to carry out reforms in the educational system leaving corruption control as long-term goal.
An Analysis of the Determinants of Foreign Direct Investments in Latvia since 2004
Keywords: Ekonomika; ārvalstu tiešās investīcijas; makroekonomiskie faktori; institucionālie faktori; reformas