Epistēmiskā vērtējuma apstākļa vārdu lietojums zinātnisko rakstu korpusā - Rogova, Olga (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā tiek pētīti epistēmiska vērtējuma apstākļa vārdi, kuri tiek lietoti zinātniskajos rakstos.Iesniegtajā bakalaura darbā iekļauta analīze par zinātniskajiem rakstiem, tās stiliem, mērķiem, funkcijām un epistēmiska vērtējuma apstākļa vārdiem.Kā arī tiek apskatīti citi pētījumi šajā tēmā.Pastāv dažādi apgalvojumi par to,ka zinātniskajos rakstos autori lieto epistēmiskas modalitātes vārdus, lai izvairītos no tiešiem apgalvojumiem.Empīriskais pētījums tiek veikts ar mērķi, lai uzzinātu, vai epistēmiska vērtējuma apstākļa vārdi tiek lietoti ar tādu pašu iemeslu.Bakalaura darba mērķis ir analizēt epistēmiska vērtējuma apstākļa vārdus zinātnisko rakstu korpusā,prezentēt rezultātus un sniegt objektīvo secinājumu par šo tēmu.Darbā tiek izmantota metode,ar kuru tiek analizēti apstākļa vārdi lingvistikas korpusā.Apkopotie dati ļāva secināt,ka epistēmiska vērtējuma apstākļa vārdi ir bieži lietoti zinātniskajos rakstos un to lietojums ļauj šo rakstu autoriem izvairīties no tiešiem apgalvojumiem.

The paper investigates epistemic stance adverbs that are used in scientific articles. The present paper includes analysis of the scientific articles, their style, aims and functions, epistemic stance adverbs and other investigations on this topic. There are various assertions that the authors of scientific articles use epistemic modality markers in order to avoid accurate statements. Empirical research was undertaken with the purpose to find out if epistemic stance adverbs are used with the same purpose. The aim of the research is to analyze epistemic stance adverbs in the corpus of scientific articles, present results and provide an objective conclusion on this issue. The method applied in the current research enables to examine adverbs in the linguistic corpus. The collected data led to the conclusion that epistemic stance adverbs are frequently used in scientific articles and thus accurate assertions are avoided.
Epistemic Stance Adverb Use in the Corpus of Scientific Articles
Keywords: Valodniecība